Eveniment

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe: Credem în această revenire în „V”. În afară de creşterea pensiilor cu 40%, o altă slăbiciune a finanţelor statului poate veni din incapacitatea sistemului public de a atrage banii europeni

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de...

Autor: Răzvan Botea

15.10.2020, 10:14 420

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a spus în cadrul evenimentului ZF/NNDKP „Legal & Tax: Cum gestionează România impactul pandemiei asupra economiei locale?” că guvernul este optimist în privinţa revenirii economiei în „V”. El spune că o vulnerabilitate a finanţelor ţării în 2021 ar putea fi creşterea pensiilor cu 40%, dar şi incapacitatea sistemului public de a atrage şi folosi bani europeni.

„Există perspective pozitive ale economiei româneşti. Noi credem în continuare în această revenire în V, una solidă anul acesta şi anul viitor (...) Mai văd vulnerabilităţi în capacitatea sistemului public de a livra proiecte. Banii europeni nu vin de la sine, ei trebuie atraşi printr-un program naţional de reformă, iar experienţa ultimelor decenii ne arată că România are o problemă în a gândi şi a implementa proiecte, în special în zona de infrastructură”, a spus Sebastian Burduja.

El mai spune că statul a înregistrat un nivel de investiţii record în acest an, de 30 mld. lei şi că aceste investiţii au fost făcute pentru relansarea economiei afectată de pandemia Covid-19.

„Politica guvernului a fost să încurajeze din plin investiţiile. Avem investiţii de peste 30 mld. lei, un record, investiţii care au venit din raţionamentul că dacă nu susţinem investiţiile, nu putem da şansă economiei României să se relanseze.”

Ce a mai spus Sebastian Burduja la ZF/NNDKP „Legal & Tax: Cum gestionează România impactul pandemiei asupra economiei locale?”:

Apropo de modul în care s-a împrumutat România, dobânzile au scăzut la modul general, dar este şi un semnal de încredere dat României de către piaţă, în capacitatea statului român de a gestiona criză.

Din discuţiile pe care le am avut cu Comisia Europeană, agenţiile de rating, s-a pus mereu în vedere modul în are vom gestiona chestiuni precum creşterea nesustenabilă a cheltuielilor sociale, cum ar fi ceşterea cu 40% a pensiilor. Aşa cum am declarat public, o să facem tot posibilul să ţinem aceste cheltuieli la un nivel sustenabil.

Avem o revenire mai elastică pe zona de servicii, era de aşteptat, dar e îmbucurător că la nivelul lunii iulie şi industria îşi revenea. Cred că sunt perspectivele corecte pentru economia noastră, în condiţiile în care ne aşteaptă o fereastră de oportunitate reprezentată de cele aproape 80 mld.  euro din fonduri europene.

Sper că urmează şi o perioada de stabilitate politică, unde vom avea un respiro de 3 ani şi ceva, aproape 4 ani când nu vom avea alegeri.

Sper că CCR să se uite la creşterea pensiilor nu doar din punct de vedere juridic, ci juridico-politic, inclusiv din perspectiva echilibrului puterilor. Nu poţi avea un Parlament care adoptă în mod abuziv până la urmă o măsură complet nesustenabilă, în ciuda a ce spun guvernul şi economia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO