Eveniment

Se măreşte bugetul. Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: Guvernul a adoptat ordonanţa privind prorogarea unor termene care vor aduce o economie la buget de 87 de miliarde

Se măreşte bugetul. Adrian Câciu, ministrul...

Autor: Mediafax

17.12.2021, 19:58 650

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a declarat că Guvernul a adoptat o ordonanţă care prevede prorogarea unor termene şi alte măsuri fiscal-bugetare, care va duce la economii la buget de 87 de miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat că Guvernul a adoptat vineri Ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

„Dacă nu s-ar fi adoptat o astfel de ordonanţă impactul brut ar fi fost de 97 de miliarde de lei, atât ar costa ca statul român să pună în aplicare legile pe care le are de aplicat. Evident, prin echilibrul făcut în cadrul acestor măsuri fiscal-bugetare cu ceşterea colectării veniturilor şi cu măsuri care să ducă în zona aceasta, economia făcută la bugetul general consolidat este de 87 de miliarde de lei”, a declarat ministrul Finanţelor.

Acesta spune că, din perspectiva Legii salarizării unitare, „avem o prorogare a aplicării Legii 153 cu excepţia a două sectoare, sănătate şi educaţie”.

De asemenea, prin ordonanţă a fost stabilit, de la 1 ianuarie 2022, pe perioada sezonului rece, TVA-ul la energia termică de 5%, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru consumatorii instituţii publice: spitale, şcoli sau alte unităţi prestatoare de servicii sociale.

„O altă măsură a fost TVA-ul de 5% redus la locuinţe cu pragul care ajunge la 140.000 de euro. Pe acest act normativ s-a adoptat că se acceptă TVA de 5% pentru achiziţia unei singure locuinţe, plafoanele anterioare rămân în vigoare. S-au introdus o serie de măsuri care vor coduce la tranparentizarea veniturilor publice, dar mai ales la creşterea colectării. Introducerea sistemului aşa-numit radar al mărfurilor, aşa încât orice marfă care intră în ţară va fi monitorizată şi intenţia este de fiscalizare a transportului”, a mai spus Adrian Câciu.

Conform acestuia, o altă modificare vizează acordarea tichetelor cadou, care vor putea fi acordate doar propriilor angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO