Eveniment

Se majorează distanţa stat-privat în privinţa salariilor. Funcţionarii publici câştigă cu 60% peste media veniturilor salariale din economie

Se majorează distanţa stat-privat în privinţa...

Autor: Iulian Anghel

10.04.2017, 00:07 1615

Rămân sub câştigul mediu net pe economie activităţile din industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi transport (cu excepţia transportului aerian şi a activităţilor auxiliare de transport). Cresc substanţial peste media pe economie câştigurile din administraţia publică şi sănătate.

Câştigul salarial mediu net pe economie a scăzut în februarie faţă de ianuarie în sectorul privat, în vreme ce în sectorul public creşterea este nemai­întâl­nită din 2008 încoace.

Câştigul salarial mediu net pe economie a fost în februarie de 2.236 de lei, faţă de 2.300 de lei în ianuarie. Dar scăderea de 2,8% este cauzată de sectorul privat, în vre­me ce în sectorul public salariile au conti­nuat să crească. Pe ansamblul eco­nomiei, dacă în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016 creşterea veniturilor salariale nete a fost de 18,4%, în februarie faţă de februarie 2016 creşterea s-a diminuat la 14,7%.

INS pune scăderea pe medie a veniturilor salariale în februarie faţă de ianuarie pe seama faptului că în această lună nu s-au mai acordat prime la nivelul celor de început de an. Economistul Ciprian Dascălu aminteşte însă de decizia guvernului de a elimina plafonarea la 5 salarii medii a contribuţiei de sănătate, care a condus la diminuarea, în medie, a câştigurilor salariale nete în mediul privat, antrenând o scădere, pe medie, în întreaga economie.

„Avansul salarial în sectorul public în februarie este impresionant, 27,2% (de la 24,6% în luna precedentă), cu promisiuni de creşteri viitoare pe agendă. Măsura legată de contribuţia la CASS a afectat mai ales IT&C şi serviciile de intermediere financiară“, comentează Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO