Eveniment

Scriitoarea care a câştigat un premiu literar de un milion de euro s-a dovedit a fi trei bărbaţi

Scriitoarea care a câştigat un premiu literar de un...

Autor: Dorin Oancea

17.10.2021, 09:20 40

Versiunea spaniolă a Elenei Ferrante a fost dezvăluită ca fiind trei bărbaţi de vârstă mijlocie, scrie Financial Times.

Vineri seara târziu, premiul Planeta, în valoare de 1 milion de euro - cel mai bine plătit trofeu literar din lume - a fost acordat lui Carmen Mola, o autoare care până acum a fost prezentată ca o profesoară universitară care scrie sub pseudonim din cauza dorinţei sale de anonimat.

Deşi cărţile lui Mola sunt cu siguranţă sângeroase, scriitoarea a fost prezentată drept o "Elena Ferrante spaniolă" - o referinţă la scriitoarea italiană care este, de fapt, o persoană retrasă care foloseşte un pseudonim.

Dar când a fost anunţat premiul principal la ceremonia de decernare a premiilor Planeta, în prezenţa regelui Felipe al VI-lea la Barcelona, trei persoane au urcat pe podium - şi niciuna dintre ele nu era femeie.

Nici Jorge Díaz, nici Agustín Martínez şi nici Antonio Mercero nu sunt academicieni, ci, de fapt, scenarişti de televiziune în vârstă de 40-50 de ani, care au lucrat la emisiuni spaniole.

Povestea lor ar putea fi cu greu mai diferită de exemplele din trecut, cum ar fi Mary Ann Evans, autoarea engleză din secolul al XIX-lea care a scris sub numele de "George Eliot" pentru a-şi proteja intimitatea şi a evita să fie prezentată ca scriitoare de romane uşoare.

"Carmen Mola nu este, ca toate minciunile pe care le-am spus, un profesor universitar", a declarat Díaz la câştigarea premiului. "Suntem trei prieteni care, într-o zi, acum patru ani, am decis să ne unim talentul pentru a spune o poveste."

Martínez a sugerat într-un interviu acordat agenţiei spaniole de ştiri EFE că autorii au ales să scrie sub un singur nume deoarece "munca colectivă nu este la fel de apreciată în literatură ca în alte arte, cum ar fi pictura sau muzica".

Retrospectiv, Planeta a dat de înţeles că mai mult de o persoană va câştiga premiul joi, când a anunţat că premiul principal va fi majorat de la 600.000 de euro la 1 milion de euro, depăşind astfel Premiul Nobel pentru literatură, care, la cursul de schimb actual, valorează cu puţin peste 100 de euro mai puţin. Fiecare dintre autori va primi o treime din suma totală de 1 milion de euro.

Carmen Mola este cunoscută mai ales pentru o trilogie de romane violente care o au ca protagonistă pe inspectoarea de poliţie Elena Blanco, o inspectoare de poliţie pasionată de karaoke, grappa şi sex ocazional. Cărţile, publicate de Penguin Random House, s-au vândut în peste 200.000 de exemplare, au fost traduse în 11 limbi şi sunt în curs de adaptare pentru televiziune de către Endemol Shine şi ViacomCBS International Studios.

Dar cartea lui Carmen Mola care a câştigat premiul Planeta - învingând alte 653 de cărţi - este un thriller istoric, "Bestia", care tratează uciderea copiilor în timpul unei epidemii de holeră în Madrid în 1834.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO