Eveniment

Schimbările climatice reprezintă o îngrijorare pentru cercetători: Rata anuală a mortalităţii la sfârşitul acestui secol ar putea creşte cu 73 de decese la 100.000 de oameni numai din cauza temperaturilor ridicate

Schimbările climatice reprezintă o îngrijorare pentru...

Autor: Andrei Şerbănescu

05.09.2021, 18:30 81

Schimbările climatice au cuprins brusc coasta Pacificului din America de Nord la începutul verii, stabilind noi recorduri de căldură, potrivit Bloomberg. Din această pricină, sute de oameni au murit.

Încălzirea bruscă – asociată cu alte valuri recente de căldură din sud-estul SUA, Africa de Nord, Asia de Vest, Japonia şi Europa – reprezintă o provocare pentru oraşele cu temperaturi normale.

Întrebarea „care oraşe şi regiuni se vor putea adapta la noile temperaturi extreme?” face parte din matematica schimbărilor climatice. Cercetătorii văd acest proces ca fiind definit de doi factori: venitul şi clima. Nivelul de dezvoltare şi de bogăţie al oraşelor va face diferenţa în procesul de adaptare la căldurile extreme.

În această vară, temperaturile măsurate în Seattle, San Antonio şi Taipei se situează la 108 ° F (42 ° C), 111 ° F (44 ° C), respectiv 103 ° F (39 ° C). Diferenţa e că San Antonio a învestit zeci de ani în infrastructuri precum aer condiţionat, centre de răcire şi sisteme de avertizare. Taipei a urmat, de asemenea, un plan de răcire urbană timp de cel puţin un deceniu.

Seattle, obişnuit cu vremea temperată, a fost orbit de valul de căldură indus de schimbările climatice. În timp ce Seattle se îndreaptă spre un climat asemănător Texasului sau Taiwanului, oraşul din SUA are multe de recuperat – un venit ridicat pe cap de locuitor ar ajuta considerabil.

Căldura extremă din 2021 reprezintă un motiv de îngrijorare pentru cercetătorii de la Climate Impact Lab, care avertizează că rata anuală a mortalităţii la sfârşitul acestui secol ar putea creşte cu 73 de decese la 100.000 de oameni numai din cauza temperaturilor ridicate. Valul de căldură din iunie „a fost un experiment natural al schimbărilor climatice care a avut loc peste noapte, Seattle nefiind pregătit”, a declarat Tamma Carleton, economist de mediu la Universitatea din Santa Barbara, California, potrivit sursei citate.

 Un venit mai mare pe cap de locuitor reprezintă un potenţial mai mare de adaptare la noile condiţii climatice. Să comparăm, spre exemplu, oraşele cu climat similar, dar cu venituri foarte diferite: Seattle, Kyoto şi Istanbul. Cu un venit pe cap de locuitor mult mai mic, Istanbul se confruntă cu cele mai severe obstacole legate de căldura extremă.

Căldura extremă este o ameninţare serioasă şi foarte larg răspândită. În SUA, ucide mai mulţi oameni decât în oricare altă perioadă. Nimeni nu este imun, dar toată lumea poate fi protejată. Managerii de urgenţă susţin constant că nimeni nu ar trebui să moară într-un val de căldură.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO