Eveniment

Schimbări în noul an: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a desemnat membrii Completelor de 5 Judecători pentru 2020

Schimbări în noul an: Înalta Curte de Casaţie şi...

Autor: Departamentul Social

06.01.2020, 16:17 323

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit luni, prin tragere la sorţi, membrii Completelor de 5 Judecători pentru anul 2020, atât pentru secţia civilă, cât şi pentru cea penală, scrie Monitorul Justiţiei. 

Potrivit unui comunicat al instituţiei, componenţa Completului de 5 judecători Penal 1 - 2020 este, în ordinea tragerii la sorţi, următoarea: Cristina Marcu, Maricela Cobzariu, Ana Hermina Iancu, Constantin Epure şi Iulian Dragomir, scrie Monitorul Justiţiei.

Completul de 5 judecători Penal 2 - 2020 îi va avea în componenţă pe Francisca Maria Vasile, Rodica Cosma, Ioana Alina Ilie, Horia Valentin Şelaru şi Andrei Claudiu Rus.

În materie civilă, Completul de 5 Judecători - Civil 1 - 2020 va fi compus din Veronica Năstasie, Corina Alina Corbu (preşedintele instanţei supreme), Marian Budă, Minodora Condoiu şi Mihaela Paraschiv, iar Completul 2 civil din: Luiza Maria Păun, Florentina Dinu, Veronica Dănăilă, Nina Ecaterina Grigoraş şi Mirela Vişan.

Conform normelor în vigoare, completurilor de cinci judecători le vor fi repartizate toate cauzele înregistrate la aceste formaţiuni de judecată în anul pentru care au fost desemnate, respectiv 2020.

În plus, cele două completuri în materie penală şi cele două în materie civilă vor avea pe rol dosarele intrate în anul 2020, dar şi pe cele ajunse la Înalta Curte în 2019, dar pentru care nu a fost începută cercetarea judecătorească. Dosarele anterioare în care a fost începută cercetarea judecătorească vor rămâne la completurile desemnate în anul 2019.

Ce soluţionează, în materie civilă, Completul de 5 judecători

Potrivit reglementărilor cuprinse în Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi în Codul de procedură civilă, Completele de 5 judecători în materie civilă judecă:

- recursul împotriva hotărârilor CSM prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară;

- conflictul de competenţă dintre două secţii ale ÎCCJ;

- recursul, în cazurile prevăzute de lege, împotriva hotărârii de renunţare la dreptul pretins, când renunţarea are loc în faţa unei secţii a ÎCCJ;

- recursul, în cazurile prevăzute de lege, împotriva hotărârii prin care s-a constatat perimarea, când perimarea s-a constatat de o secţie a ÎCCJ;

- recursul împotriva hotărârii de revizuire pentru contrarietate de hotărâri, în cazurile prevăzute de lege atunci când revizuirea a fost soluţionată de una din secţiile ÎCCJ;

- alte cauze prevăzute de lege.

În materie penală, completele de 5 judecători, în conformitate cu prevederile Legii nr. 304/2004, judecă apelurile împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă de Secţia penală a ÎCCJ şi soluţionează contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate în cursul judecăţii în primă instanţă de Secţia penală a ÎCCJ, precum şi alte cauze date în competenţa lor prin lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO