Eveniment

Schimbări importante anunţate de guvern. Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului: Toate tipurile de companii se califică pentru ajutorul de şomaj; Nu mai e limitat la 75% din angajaţi; Companiile sunt obligate să transfere în 3 zile banii către angajat

Schimbări importante anunţate de guvern. Ionel Dancă,...

Autor: Alex Ciutacu

27.03.2020, 11:54 64782

Toate companiile din România care au fost afectate de măsurile luate de autorităţi pentru combaterea pandemiei de COVID-19 sau a căror activitate a fost redusă masivă se încadrează pentru a primi ajutor la plata şomajului tehnic din partea statului, a precizat Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului.

„Vrem să fim clari cu privire la acest ajutor de la stat pentru companii şi angajaţi. Am fost întrebaţi despre ce fel de angajatori este vorba: mari, mici, IMM? În noua formă propusă, toţi angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contracteleor individuale de muncă, ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, se califică pentru facilitate. Fie că vorbim de IMM, companii mari sau alte forme, PFA, întreprindere individuală, care au angajaţi cu cotnracte individuale de muncă. Este o precizare care extinde ajutorul petnru toate companiile şi toţi angajaţii cu contract individual de muncă afectaţi în această perioadă de efectele negative ale epidemiei cu coronavirus”, a spus Ionel Dancă, vineri.

Pentru ce perioadă se aplică

În ceea ce priveşte perioada pentru care se aplică, Dancă a precizat că facilitatea se alocă pentru perioada stării de urgenţă, cât timp va dura aceasta, cu posibilitatea de prelungire.

„Facilitatea se alocă pentru contractele pe perioada stării de urgenţă pentru zilele aferente perioadei stării de urgenţă. Astfel, contractele de muncă suspendate în luna martie vor putea fi decontate de către stat pentru numărul de zile aferente perioadei stării de urgenţă, respectiv de la 16 martie. Ce se întâmplă cu cele suspendate înainte? Acestea vor avea posibilitatea să deconteze ajutorul de şomaj tehnic parţial doar pentru perioada stării de urgenţă”, a precizat el.

Când se face plata

Dancă a mai spus că guvernul a simplificat procedura, iar plăţile se vor face în termen de 15 zile, ceea ce îl obligă pe angajator să transfere în maximum 3 zile banii către angajat.

„Când se va face plata? În primele zile ale lunii aprilie se depun documentele solicitate, procedura este foarte simplificată – o declaraţie pe propria răspundere din partea angajatorului cu o listă cu angajaţii afectaţi. În termen de 15 zile, ministerul muncii face plata. Angajatorul are obligaţia ca în 3 zile de la primire să facă plata către angajaţi”, a adăugat Dancă.

Ce fac PFA-urile şi ceilalţi

Guvernul spune că şi în cazul altor forme de angajare, precum PFA sau Întreprindere Individuală, indemnizaţia este fixă şi se ridică la 75% din salariul mediu brut pe economie.

În cazul contractelor individuale indemnizaţia este 75% din salariul de bază, nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Pentru ceilalţi cu alte forme se acordă 75% din salariul mediu.

În categoria „alţi profesionişti” sunt incluse şi persoanele cu contracte de drepturi de autor, activităţi culturale şi creative.

„Dacă sunt incluse în categoria alţi profesionişti şi persoanele cu contracte de repturi de autor, activităţi culturale, creative, a fost inclusă o prevedere specială pentru persoanele care desfăşoară activităţi şi câştigă din drepturi de autor, şi aceştia beneficiază de indemnizaţie fixă de 75% din salariul mediu pentru perioada aferentă stării de urgenţă”, a transmis Dancă.

Ce companii se încadrează

În ceea ce priveşte prevederea referitoare la scăderea încasărilor cu 25% în martie faţă de media primelor două luni din an  - drept condiţie pentru accesarea ajutorului – aceasta a fost eliminată.

A mai fost eliminată restricţia privind numărul de angajaţi pentru care se solicită indemnizaţia – care era până acum limitată doar la 75% din proprii angajaţi.

„Acum facilitatea se extinde pentru toţi angajaţii afectaţi şi nu există limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibili pentru a solicita acest ajutor”, a precizat Dancă.

Unde depun documente

Pentru depunerea documentelor, beneficiarii sunt împărţiţi în două categorii mari: cei cu contracte de individuale de muncă şi cei din categoria PFA şi alţi profeisoniştii.

„Cei cu contracte individuale de muncă, angajatorul depune documentele la ANOFM, iar pentru cei care nu au contacte individuale de muncă, respectiv persoane fizice autorizate şi alte categorii depun documentele individual la structurile teritoriale. Dacă nu eşti angajat, trebuie să depui la agenţia pentru plăţi şi intervenţii sociale a ministerului Muncii”, a adăugat Dancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO