Eveniment

Schimbare-şoc în sistemul fondurilor UE: oficial, prefinanţarea a scăzut de la 30% la 10%

Astfel, dacă un beneficiar care a câştigat un proiect cu o valoare totală de 100.000 de euro, din care cheltuielile eligibile erau în valoare de 70.000 de euro (restul fiind partea de cofinanţare din fondurile proprii ale beneficiarului), putea primi de la stat 21.000 de euro pentru a demara activităţile din proiect, de acum încolo va putea primi o prefinanţare în cuantum de numai 7.000 de euro.

Măsura a fost anunţată în urmă cu câteva săptă­mâni chiar de reprezentanţii Guvernului, care au spus că vor să reducă prefinanţările de la 30%, cât este suma maximă ce poate fi acum acordată (între 13 şi 15% de la Comisia Europeană, restul de la buget), la 15%. Motivul invocat era acela că foarte multe dintre companiile care iau prefinanţări nu mai trimit facturile pentru a-şi face deconturile la autorităţile de mana­gement, drept urmare acestea nu le pot transmite în continuare la Bruxelles pentru ca sumele cheltuite să fie rambursate.

Cristina Preda managing director, BrainWave Communication: Cu 10% este destul de dificil să susţii activităţile de la începutul proiectului, pentru că atunci se fac cele mai multe cheltuieli."Noi am fost printre ultimii beneficiari care au prins prefinanţarea de 30%. Cu 10% este destul de dificil să susţii activităţile de la începutul proiectului, pentru că atunci se fac cele mai multe cheltuieli: achiziţii, închirierea spaţiului, mobilier, angajări, la care se adaugă şi plata TVA de 24%, pentru care banii se recuperează abia la finalizarea proiectului", a spus Cristina Preda, managing director în cadrul firmei BrainWave Commu­nication, care implementează în prezent un proiect finanţat din fondurile europene pentru HR în valoare de aproape 4,8 milioane de euro, din care partea de cofinanţare este de 5%. Proiectul are ca grup-ţintă 1.700 de persoane, pentru care sunt furnizate cursuri de antreprenoriat.

Contactat de ZF, Cătălin Vătafu, în subordinea căruia se află instituţia responsabilă de gestionarea pro­gramelor de finanţare europeană - Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS - a spus că iniţiativa acestei modificări a acordării prefinanţărilor a fost a Autorităţii de Certificare şi Plăţi. El nu a putut oferi alte detalii până la închiderea ediţiei.

Ultimele date oficiale arată că din 2007 până în prezent rata de absorbţie a fondurilor europene este de numai 13% din cele 19,7 miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, în condiţiile în care ultimii bani europeni trebuie cheltuiţi până în 2015.

Un minister pentru gestionarea fondurilor europene va fi înfiinţat după reluarea lucrărilor Parlamentului, în toamnă, iar el va coordona ACIS, instituţie trecută în urmă cu câteva luni din subordinea Ministerului Finanţelor în cea a premierului şi Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.