Eveniment

Cine schimbă structura economiei româneşti: 200.000 de IT-işti au ajuns să producă aproape 7% din PIB. Dacă IT&C-ul se apropie de 7% din PIB, contribuţia industriei a scăzut sub 20%. Un angajat din sectorul IT&C câştigă, în medie, un salariu de peste 7.100 de lei net pe lună, dublu faţă de cel al unui angajat plătit cu salariul mediu pe economie

Cine schimbă structura economiei româneşti: 200.000 de...

Autor: Adelina Mihai

16.01.2022, 11:32 6643

♦ Contribuţia sectorului IT&C la PIB a crescut în ultimii patru ani de la 4,7% la aproape 7% ♦ În fiecare an, numărul de IT-şti a crescut cu câte 10.000 şi a ajuns la 212.000 de angajaţi.

Cei aproape 212.000 de angajaţi din sectorul IT&C au adus o contribuţie de 6,7% la formarea PIB-ului în cel de-al treilea trimestru al anului 2021, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. În numai patru ani, contribuţia secto­rului-vedetă al economiei la formarea PIB a crescut cu două puncte procentuale şi se îndreaptă cu paşi repezi spre o pondere de 7% din PIB.

„România reuşeşte în ultimii ani să demonstreze că devine o forţă în domeniul IT&C. E un domeniu în care România nu doar că e pe urma Occidentului, dar din multe puncte de vedere converge către o medie europeană şi o depăşeşte frecvent ca nivel de competenţă, ca nivel de valoare a joburilor, ba chiar în ultimii ani, ca nivel de cost al forţei de muncă în multe contexte. Asta înseamnă cumva că reuşim să mutăm munca de IT dintr-o zonă de outsourcing nediferenţiat într-o zonă creatoare de mai multă valoare, ceea ce e de obicei în zona aceea de diferenţiere, în care o companie şi o naţiune, dacă descoperă că a avut un pic de talent şi un pic de rezultate, ar trebui să investească în continuare”, a explicat Sergiu Neguţ, cofondator al FintechOS, un furnizor de tehnologie pentru industria serviciilor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO