Eveniment

Schimb de experienţă „Erasmus“ cu 170.000 de euro pentru întreprinzătorii români

Schimb de experienţă „Erasmus“ cu 170.000 de euro...

Autor: Mirabela Tiron

10.04.2013, 00:07 1787

Întreprinzătorii care au dezvoltat o afacere în ultimii trei ani şi cei care plănuiesc să înceapă una pot participa la un schimb de experienţă cu antreprenori din alte ţări ale UE, ce activează într-un domeniu de activitate similar, în cadrul Programului Erasmus pentru Tineri Întreprinzători.  Pro­iectul „Growing Up“, susţinut de Comisia Europeană,  dispune de fonduri de 170.000 de euro, potrivit lui Florin Jianu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprin­derilor Private Mici şi Mijlocii.

Programul le oferă antreprenorilor români posibilitatea de a lucra împreună cu un antreprenor experimentat din altă ţară. Stagiul în străinătate poate dura între una şi şase luni. Antreprenorii primesc o sumă care va acoperi toate costurile. 

Altfel spus, întreprinzătorii care pleacă în străinătate vor suporta cheltuielile din banii lor, ulterior urmând ca toate cheltuielile cu transportul, cazarea şi masa să fie decontate. Perioada de implementare a programului  este februarie 2013-ianuarie 2015. 

Înscrierile se pot face până pe 30 noiembrie 2014. Atât antreprenorii care doresc să meargă la schimb de experienţă în altă ţară, cât şi cei care vor să fie gazdă trebuie să aplice pentru program pe site-ul www.erasmus-entrepreneurs.eu şi să intre în contact cu organizaţia intermediară (Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România şi Direcţia Imple­men­tare Programe pentru IMM) cu care doresc să colaboreze. Se cere un CV, motivaţia participării şi un plan de afaceri în cazul celor care doresc să devină antreprenori.

 

România, codaşă în absorbţia de fonduri europene din cauza calităţii reduse a guvernării

Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii), spune că România este codaşa Europei la absorbţia de fonduri europene din „cauza calităţii reduse a guvernării“. 

Datele arată că România are un grad de absorbţie de aproximativ 25% (procente ce includ şi prefinanţările, nu doar rambursările, care sunt de 13% - n.n.) faţă de 60% în Lituania: „România trebuie să aibă o strategie postaderare, care nu există în prezent, să numească în funcţii oameni cu experienţă, să termine reforma administrativă“. 

Nicolescu a mai precizat că statul ar trebui să perfecţioneze managementul fondurilor europene, acţionând pe două paliere: crearea unui sistem de motivare a angajaţilor centrat pe performanţe, implementat la nivelul instituţiilor publice implicate în atragerea de fonduri europene şi crearea unui mecanism de control în momentul depunerii şi evaluării proiectelor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO