Eveniment

Scenariul răpirii ziariştilor se repetă. Ostaticul român cere guvernului să negocieze eliberarea sa

Ministerul Afacerilor Externe din România confirmă că persoana care apare în înregistrare este cetăţeanul român Iulian Gherguţ

Ministerul Afacerilor Externe din România confirmă că persoana care apare în înregistrare este cetăţeanul român Iulian Gherguţ

31.08.2015, 00:03 2910

Bucureştiul se confruntă cu o criză similară celei de acum 10 ani, în vremea răpirii a trei jurnalişti români în Irak, eliberaţi apoi, două luni mai târziu, nici astăzi nu se ştie cum.

Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat la sfârşitul săptămânii trecute o înregistrare video cu un ostatic român, Iulian Gherguţ, care are şi cetăţenie franceză. Acesta, agent de securitate ce lucra pentru o companie minieră, a fost răpit la 4 aprilie din nordul Burkina Faso şi în înregistrarea publicată la finele săptămânii face apel la autorităţi, inclusiv la cele române, să negocieze cu răpitorii eliberarea sa. Doar că răpitorii – o grupare teroristă recent scindată, o parte a acesteia fiind afiliată Al-Qaida, iar o alta organizaţiei Statul Islamic – nu au formulat vreo cerere în schimbul eliberării ostaticului.

Înregistrarea video durează mai puţin de un minut, iar în imagini poate fi văzut Iulian Gherguţ înconjurat de trei bărbaţi înarmaţi. Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză.

Iulian Gherguţ se prezintă, spune că este deţi­nut de al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso. El precizează că mesajul a fost înregistrat la 18 august.

El se adresează familiei sale, prezentând numele mamei sale, apoi al tatălui său şi cerându-le să facă totul pentru a facilita eliberarea sa. El se adresează apoi directorului societăţii Pan African Mineral pentru care lucra în momentul răpirii, apoi guvernelor din România şi Burkina Faso. Ostaticul imploră autorităţile să negocieze cu răpitorii pentru a obţine cât mai rapid eliberarea sa.

Ministerul Afacerilor Externe din România transmite că „celula de criză interinstituţională“ care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video publicat şi confirmă că persoana care apare în înregistrare este cetăţeanul român Iulian Gherguţ.

Nu a fost formulată o cerere financiară pentru eliberarea ostaticului şi este puţin probabil să se afle dacă o astfel de răscumpărare va fi plătită, dacă va fi cerută, întrucât politica Occidentului pe care şi România o respectă este de a nu negocia cu teroriştii.

Săptămâna trecută Mohammad Munaf, unul dintre artizanii răpirii ziariştilor români în urmă cu 10 ani alături de Omar Hayssam, a fost predat autorităţilor române. Condamnat la zece ani de închisoare în cazul răpirii ziariştilor Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian şi Sorin Mişcoci, Munaf a fost localizat în Orientul Mijlociu şi adus în România, aflându-se în prezent în custodia Poliţiei Române.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO