Eveniment

Scenariile de revenire a economiei României în viziunea analiştilor financiari CFA: Un „V“ scurt şi un „L“ lung

Scenariile de revenire a economiei României în viziunea...

Autor: Cristina Bellu

30.08.2020, 11:20 3971

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,95 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 2,7%.

Revenirea economiei locale se va face în formă de W sau în forma unui semn radical, care prevede ca o parte din scăderea economică să se recupereze rapid, iar o parte să se recupereze lent, arată datele celui mai recent sondaj realizat în rândul membrilor CFA Society, organizaţia profesioniştilor în investiţii din România care adună peste 250 de participanţi cu activităţi în instituţii de reglementare, instituţii bancare, firme de asigurări sau fonduri de pensii.

„În luna iulie, CFA Society a interogat analiştii şi cu privire la modul de revenire al economiei, din care s-au desprins două opinii majoritare, ambele cu un procent de 31%, şi anume, revenirea în W, având în vedere revenirea crizei medicale, şi revenirea de forma unui semn « radical » adică se va recupera rapid o parte din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părţi va fi lentă“, spun analiştii CFA.

Potrivit sondajului, majoritatea analiştilor consideră că modificarea comportamentului din timpul crizei în ceea ce priveşte consumul, munca şi călătoriile va fi de lungă durată, de ordinul anilor, iar impactul asupra unor anumite sectoare din economie va rămâne permanent.

În plus, investiţiile în infrastructură, educaţie, sănătate, tehnologie şi digitalizare, precum şi o mai bună absorbţie a fondurilor europene şi îmbunătăţirea eficienţei parteneriatelor public-privat, reprezintă principalele măsuri care ar trebui luate pentru ieşirea din această criză.

Potrivit sursei citate, analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,95 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 2,7%.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,90 lei/euro.

„Aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9022, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582, în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1500. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2021/august 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,70%“, spun analiştii CFA. În ceea ce priveşte Indicatorul de Încredere Macro­economică al CFA pentru luna iulie, acesta a scăzut faţă de luna anterioară cu 3,8 puncte până la valoarea de 30,3 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 17,9 puncte, evoluţie datorată ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente (ce cred analiştii despre situaţia de faţă a economiei, pe o scală de la zero la 100) a scăzut, faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la valoarea de 19,9 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 36,5 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor (ce cred analiştii despre economie, într-un orizont de un an, pe o scală de la zero la 100) a scăzut în luna iunie cu 4,6 puncte până la valoarea de 35,6 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţilor a scăzut cu 8,6 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO