Eveniment

Scăpăm sau nu scăpăm? Incidenţa infectării cu COVID-19 a scăzut în jumătate dintre judeţe. Doar 10 judeţe mai sunt în scenariul roşu, adică incidenţa de infectare este de peste 3 la mia de locuitori

Dacă în plin val patru numărul locurilor la ATI era epuizat peste tot în ţară, cu circa 1.900 de oameni în secţiile de terapie intensivă, în prezent numărul pacienţilor în stare gravă este de 1.380. Dintre aceştia, doar 9% sunt vaccinaţi, din datele autorităţilor.

Dacă în plin val patru numărul locurilor la ATI era epuizat peste tot în ţară, cu circa 1.900 de oameni în secţiile de terapie intensivă, în prezent numărul pacienţilor în stare gravă este de 1.380. Dintre aceştia, doar 9% sunt vaccinaţi, din datele autorităţilor.

Autor: Georgiana Mihalache

25.11.2021, 00:07 2084

♦ Bucureştiul, una dintre cele mai lovite zone de valul patru de COVID-19, a avut ieri 2,8 incidenţa, pentru prima dată în ultimele săptămâni ♦ Sănătatea urmează să numere al şaselea ministru dacă guvernul propus de coaliţia PSD-PNL-UDMR este votat în parlament.

Măsurile de limitare a pandemiei, luate cu întârziere de-abia la 1 noiembrie, printre care masca purtată şi în aer liber, certificat verde la intrarea în magazine, cu excepţia celor alimentare şi farmacii, se traduc printr-o incidenţă de sub 3 la mie la nivel naţional. În plus, sunt 18 judeţe în care incidenţa este de sub 2 la mia de locuitori.

Totuşi, medicii spun că deşi suntem  pe o pantă descendentă a infectărilor şi a numărului de decese, trebuie în continuare să respectăm măsurile de igienă pentru că pericolul încă nu a trecut.

La o rată de vaccinare mult sub aşteptări, un posibil val cinci al pandemiei, despre care au început să vorbească inclusiv oficialii români, poate avea o forţă similară sau mai mare faţă de ce s-a întâmplat în ultimele două luni în România.

„Trebuie să vedem ce facem, să ne pregătim pentru ce va fi anul viitor”, spunea recent pentru ZF medicul Adrian Marinescu, din cadrul Spitalului Matei Balş din Bucureşti.

Ieri, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a fost de aproape 2.800, în uşoară creştere faţă de ziua precedentă. În plin val patru, România înregistra zilnic şi 16.000-18.000 de infectări, lucru care punea o presiune extraordinară pe sistemul sanitar.

Dacă în plin val patru numărul locurilor la ATI era epuizat peste tot în ţară, cu circa 1.900 de oameni în secţiile de terapie intensivă, în prezent numărul pacienţilor în stare gravă este de 1.380.

Dintre aceştia, doar 9% sunt vaccinaţi, din datele autorităţilor.

Măsuri curajoase

În urma anunţului Austriei că va impune vaccinarea obligatorie ca soluţie pentru oprirea pandemiei, mai mulţi oficiali au vorbit despre această măsură, mai ales în contextul unei reticenţe privind imunizarea. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin vocea directorului Robb Butler, sugerează că vaccinarea obligatorie trebuie discutată şi luată în calcul.

În mai multe state europene măsurile de restricţie se înăspresc odată cu apropierea sezonului de Crăciun, marcat în mod normal de târguri unde ajung zeci de mii de oameni, în marile capitale europene. În Franţa, de exemplu, autorităţile vorbesc despre susţinerea campaniei de vaccinare cu doza a treia – booster, care scade riscul de spitalizare. Franţa a numărat 30.000 de cazuri zilnice în această săptămână, cel mai ridicat nivel din august încoace, moment în care se luptă cu valul al patrulea.

Şi în Italia autorităţile vor să restricţioneze de la începutul lunii decembrie accesul în cinema, restaurante sau hoteluri în interior pentru persoanele care nu sunt vaccinate. În Italia, vaccinarea este obligatorie deja pentru personalul medical, iar autorităţile vor să extindă măsura şi pentru învăţători şi poliţişti.

România, în sens invers

În timp ce la nivel internaţional, în vestul Europei, se vorbeşte despre măsuri mai stricte, autorităţile româneşti încă nu au ieşti din criza politică provocată în urmă cu mai bine de două luni.

În acest timp, portofoliul Sănătăţii este asigurat de ministrul interimar Cseke Attila, însă propunerea noii coaliţii de guvernare formaţă din PSD, PNL şi UDMR pentru fotoliul de ministru este Alexandru Rafila, de profesie medic. Rafila consideră că certificatul verde trebuie introdus doar dacă situaţia epidemiologică se agravează.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a spus însă că face apel la parlamentari să finalizeze legea prin care certificatul verde să intre în vigoare. Legea este în acest moment în dezbatere la Camera Deputaţilor, for decizional.

Ritmul de vaccinare a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, de la un vârf de 110.000 de persoane vaccinate cu prima doză într-o zi, în 27 octombrie, la 16.000 de oameni imunizaţi cu prima doză ieri.

Al şaselea ministru în doi ani

Dacă noul guvern format în urma negocierilor dintre PSD, PNL şi UDMR va primi votul parlamentului, Ministerul Sănătăţii va avea al şaselea ministru de la debutul pandemiei, din februarie 2020, persoana desemnată fiind Alexandru Rafila, din partea PSD. Rafila este medic de profesie, fiind şeful laboratorului de microbiologie din cadrul Institutului Matei Balş din Bucureşti. Din 2001 până în 2019, Rafila a avut mai multe funcţii administrative, de la director al Institutului de Sănătăte Publică la consilier personal pentru miniştrii sănătăţii în mai multe mandate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO