Eveniment

Scandalul Panama: 286 de persoane fizice şi juridice române au făcut tranzacţii în această ţară. Parchetul a fost sesizat în 13 cazuri

Scandalul Panama: 286 de persoane fizice şi juridice...

Autor: Mediafax

13.04.2016, 00:05 782
Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a identificat un număr de 286 de persoane fizice care au realizat încasări şi transferuri externe în Panama şi a transmis 13 sesizări către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justi­ţie, a anunţat ieri şeful instituţiei Neculae Plăiaşu.

În acelaşi timp, ANAF a cerut jurnaliştilor care au participat la ancheta în cazul Panama baza de date pentru a putea sesiza Justiţia în cazuri în care s-ar descoperi evaziuni, potrivit şefului Fiscului Dragoş Doroş. „Până în prezent, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrate 286 de persoane fizice şi juridice care au realizat încasări şi transferuri externe din şi în Panama. Valoric au intrat 21,7 milioane euro şi au ieşit 50,5 milioane euro. Cifrele sunt influenţate de condiţia barem mai mare de 15.000 de euro“, a declarat preşedintele ONPCSB în cadrul audierilor din Comisia de buget, finanţe şi bănci.

Neculae Plăiaşu a afirmat că, în anul 2015, au fost adresate 13 sesizări către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „În procedurile interne ale noastre, tranzacţiile financiare şi comerciale cu legături spre entităţile şi teritoriile menţionate îmbracă caracteristici de risc ridicat, major, cu consecinţe în creşterea operativităţii de analiză. Panama este un areal cu posibilităţi şi legături faptice de protecţie a unor tranzacţii, fluxuri financiare, cu conţinut în zona spălării banilor sau finanţării terorismului. Interesul nostru pentru Panama a avut la bază şi un istoric cu trimitere la zona spălării banilor şi finanţării terorismului, fapt ce ne-a făcut să realizăm o legătură directă cu unitatea de informaţii din acest stat“, mai spus Plăiaşu.

Oficialul ONPCSB a mai spus că instituţia a transmis în anul 2015, pentru sprijinul analizelor propri, 361 de cereri de informare către unităţi de informaţii financiare străine din Cipru, Italia, Elveţia, Insulele Virgine Britanice, Marea Britanie, Letonie, Panama (11 cereri) şi altele.

Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a declarat ieri că a cerut Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie baza de date privind Panama Papers, afirmând că prelucrarea datelor se va face cu respectarea confidenţialităţii specifice secretului fiscal.

„Am făcut o cerere oficială către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie să ne fie pusă la dispoziţie baza de date. În acelaşi timp investigăm toate sursele de pe internet sau din alte surse. Avem în vedere implicaţiile fiscale şi de altă natură“, a declarat preşedintele ANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO