Eveniment

Scădere de 13% a schimburilor comerciale dintre România şi Germania

Scădere de 13% a schimburilor comerciale dintre România...

Autor: Cristina Bellu

27.11.2020, 00:03 193

Volumul schimburilor comerciale dintre România şi Germania a scăzut cu 13,4% în perioada ianuarie-septembrie 2020 faţă de aceeaşi perioa­dă a anului trecut, până la 21,3 mld. euro, în contextul actualei crize provocate de coronavrius, tendinţă în care se va înscrie evoluţia întregului an, arată estimările făcute de oficialii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

„Ne aşteptăm la o scădere a schimburilor bilaterale cu acelaşi procent pe întregul an 2020, ceea ce înseamnă că în loc de 33 de mld. euro cât a fost în 2019, volumul schimburilor comerciale bilaterale va fi de 28 de mld. euro în acest an. O bună parte din evoluţia viitoare a relaţiilor comerciale româno-germane va depinde de modul şi, mai ales, de cât de repede se va redresa economia germană", spune Sebastian Metz, directorul general al AHK.

Conform cifrelor publicate de Institutul Federal de Statistică (Destatis), minimele au fost atinse în luna aprilie, exporturile germane către România coborând cu 36,5% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, în timp ce importurile au scăzut şi mai puternic, cu 53%. În total, exporturile către România s-au ridicat la 11,5 mld. euro în primele nouă luni ale acestui an, minus 8,8%,  în timp ce importurile au fost de doar 9,8 mld. euro, cu 18% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Datele AHK România arată că după scăderea schimburilor comerciale în aprilie şi mai, a început o redresare semnificativă a schimburilor comerciale în luna septembrie. Expor­turile au trecut pe plus, fiind cu 6,52% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului precedent, în timp ce importurile din România au scăzut cu doar 7,7%. Per total, T3/2020 indică o redresare a comerţului exterior, dar pentru T4/2020 incertitudinile sunt încă mari din cauza creşterii cazurilor de COVID-19 şi a noilor restricţii, aplicate atât în România, cât şi în Germania.

„Ne aflăm într-un an extrem de dificil, nu doar pentru relaţiile comerciale româno-germane, ci şi pentru economie în general“.

Dar suntem încrezători că vom face faţă provocărilor generate de criza coronavirusului", concluzionează Sebastian Metz.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără circa 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO