Eveniment

Scade valoarea facturilor? ANRE a redus tariful de transport pentru energia electrică

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Carol Dan

16.06.2015, 00:03 977

Reducerea de către Autoritatea Na­ţio­nală de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a valorii unei componente a tarifului de transport al energiei electrice ar trebui urmată de diminuarea facturilor finale plătite de consumatori. În cazul firmelor, reducerea va avea loc imediat, dar în cazul consu­ma­to­rilor casnici acest lucru se va vedea abia peste câteva luni, având în vedere că energia consu­mată astăzi a fost cumpărată mai devreme.

„Tariful de transport varibil a fost redus pentru a încuraja producătorii de energie să poată vinde mai repede energia. Consumatorii noncasnici (firmele) vor avea reduceri «in­stant». La consumatorii casnici reducerea va fi în timp”, spune Daniel Pintilie, directorul general al Statkraft România, subsidiară a grupului energetic norvegian Statkraft.

ANRE susţine că reducerea componentei de introducere a energiei electrice în reţea, în funcţie de zonă, cu până la 8,93 lei/MWh – decisă ieri - va conduce la o scădere a preţului mediu de tranzacţionare pe piaţa angro de energie cu circa 4 - 5 %, precum şi la creşterea oportunităţilor de export pentru producătorii români de energie electrică.

Piaţa de energie este liberalizată integral pentru firme, astfel că ele pot să negocieze cu orice furnizor preţul şi condiţiile contractuale, în timp ce pentru populaţie încă se păstrează tarifele regle­men­tate. Şi populaţia are posibilitatea de a-şi schimba furnizorul de elec­tricitate, dar numărul consu­ma­torilor casnici care fac asta este redus. 

Pintilie spu­ne că furni­zorii de energie vor fi obligaţi să reducă tarifele pentru că vor fi presaţi de competiţia puternică din piaţă.

„Valoarea facturilor prentru casnici ar trebui să scadă, dar peste câteva luni, pentru că furnizorii au deja cumpărată energia pentru câteva luni. Chiar dacă un furnizor nu va vrea să reducă preţul, el va fi forţat de concurenţă. Toţi furnizorii se bat pe cote de piaţă”, adaugă Pintilie.

Componenta de introducere a energiei electrice în reţea este plătită către compania de stat Transelectrica de către producătorii care operează centrale cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW. Acest tarif variază de la 12,32 lei/MWh în Oltenia la 6,04 lei/MWh şi Transilvania de Nord. Tariful de transport este compus din tariful de introducere a energiei în reţea şi din ta­riful de extracţie a energiei din reţea.

Totuşi, ANRE arată că această mă­s­u­ră va avea un efect nesemni­fi­cativ asupra preţurilor la con­suma­torii finali, întrucât tarifele de extracţie din reţea trebuie ajustate în aşa fel încât să poată fi asi­gurată acoperirea costu­rilor justificate ale Trans­e­lectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO