Eveniment

Sava: SRI a colaborat cu FBI şi Secret Service pe tema grupării care frauda licitaţii online

Sava: SRI a colaborat cu FBI şi Secret Service pe tema grupării care frauda licitaţii online

Foto: Shutterstock

12.12.2012, 00:04 312

SRI a colaborat cu FBI şi Secret Service cu privire la acţiunile grupării infracţionale formată din cetăţeni români care acţionau, având nucleul operaţional în Gorj, pe linia fraudării unor licitaţii online prin înşelarea unor cetăţeni din SUA, potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

"În urma măsurilor specifice derulate de SRI, au fost obţinute date şi informaţii despre constituirea unei reţele de crimă organizată transfronatlieră care acţiona de pe teritoriul României pe linia fraudării licitaţiilor online în scopul obţinerii de venituri ilicite prin înşelarea unor cetăţeni din SUA. Prin structurile specializate şi în urma măsurilor specifice complexe de documentare cu privire la acţiunile grupării infracţionale, Serviciul a cooperat cu serviciile americane partenere, în speţă FBI şi Secret Service, cu privire la acţiunile acestei grupări infracţionale formată din cetăţeni români care acţionau pe raza mai multor judeţe, având nucleul operaţional în judeţul Gorj", a spus Sava.

Potrivit acestuia, documentarea activităţii ilicite a conturat existenţa elementelor constitutive ale unor infracţiuni comunicate DIICOT, împreună cu care s-a acţionat ulterior pentru documentarea acestora în vederea tragerii la răspundere penală şi a destructurării grupării infracţionale. "Astăzi, 12.12.2012, DIICOT a dispus măsuri juridice pentru destructurarea grupării în cauză, SRI concurând la realizarea obiectivului prin asigurarea sprijinului informativ şi tehnic", a mai spus Sava.

Procurorii DIICOT fac, marţi, 27 de percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe, la persoane suspectate de fraude informatice, după ce ar fi înşelat 100 de cetăţeni americani prin organizarea unor licitaţii frauduloase pe site-uri de profil, prejudiciul fiind estimat la patru milioane de dolari.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Gorj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Gorj, au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 20 de persoane suspectate de fraude informatice.

Cele 27 de percheziţii sunt făcute la imobilele celor 20 de persoane învinuite în acest caz, situate în Bucureşti şi în judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin. La finalul percheziţiilor, cele 20 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Gorj, urmând ca procurorii să decidă dacă acestea vor fi reţinute.

Potrivit procurorilor, membrii grupării ar fi indus în eroare aproximativ 100 de cetăţeni americani, cu ocazia organizării de licitaţii frauduloase pe site-uri de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO