Eveniment

Săptămâni decisive pentru Cupru Min şi Oltchim

Săptămâni decisive pentru Cupru Min şi Oltchim

Autor: Carol Dan

26.05.2013, 21:22 694

Statul va accepta orice metodă prevăzută de lege pentru atragerea de investiţii la producătorul de cupru Cupru Min Abrud – a cărui privatizare a eşuat în guvernul Ungureanu - şi aşteaptă de la eventualii investitori interesaţi să transmită scrisori de interes până în 10 iunie.

Totodată, în această săptămână va fi publicat un anunţ prealabil de ofertă pentru Oltchim – a cărui privatizare a eşuat în guvernul Ponta 1 - iar ministrul economiei Varujan Vosganian îi va prezenta premierului un plan care vizează găsirea unei finanţări de 25 mil. euro, care să permită plata utilităţilor şi achiziţia de materie primă suplimentară pentru companie.

Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a anunţat că la Cupru Min realizarea procesului de atragere de investiţii se va face prin orice metodă prevăzută de lege (asociere în participaţiune, cooperare etc.), suma obţinută de la investitorul selectat urmând a fi utilizată pentru efectuarea investiţiilor de mediu, dotarea tehnologică a societăţii, deschiderea de noi fronturi de lucru şi capital de lucru.

În privinţa Oltchim, ministrul economiei Varujan Vosganian a spus că în această săptămână va fi publicat un anunţ prealabil de ofertă pentru Oltchim: „El nu este un caiet de sarcini propriu-zis, ci este o tentativă de a vedea care este interesul posibililor investitori“.

Ministrul a mai spus: „Am avut câteva fonduri, către sfârşitul săptămânii vor mai veni câteva echipe de experţi din partea unor firme interesate. Am făcut acest anunţ de ofertă pentru ca de aici înainte contactele noastre să fie făcute publice şi asta să dea o anumită încredere zonei.“

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

În primăvara anului trecut, producătorul de cupru Cupru Min a fost scos la vânzare, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional. Compania deţine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale României.

Statul este consiliat în acest proces de firmele de avocatură Boştină & Asociaţii şi Zamfirescu, Racoţi & Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO