Eveniment

SAPARD a primit solicitari de finantare de 200 mil. euro

13.09.2004, 00:00 19

Agentia Sapard a primit solicitari de finantare pentru proiecte de peste 200 de milioane de euro care acopera 98% din fondurile alocate pentru anul 2000.
"Ne asteptam ca, in urmatoarele zile, cererile sa acopere intreaga suma de 204 milioane de euro", a spus, Nicolae Istudor, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
In privinta fondurile alocate deja, Istudor afirma ca acestea se ridica la aproximativ 140 milioane euro, iar fondurile primite de beneficiari, pana la sfarsitul lunii august, au ajuns la 105 milioane euro, din care 41 milioane euro au fost alocate in ultima luna.
Potrivit reprezentantilor Agentiei, au fost contractate peste 900 de proiecte, fiind primite solicitari de plata in valoare de 184 milioane euro, ceea ce reprezinta 90% din fondurile care trebuie cheltuite integral pana la sfarsitul anului (204 milioane euro).
Oficialii institutiei s-au aratat optimisti in privinta absorbirii in intregime pana la sfarsitul acestui an a sumelor alocate pentru anul 2000.
Institutia a platit, recent, beneficiarilor 19,3 milioane euro, din care 17 milioane euro pentru proiectele de dezvoltare si imbunatire a infrastructurii rurale si doua milioane de euro pentru cele din sectorul imbunatatirii prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole. De asemenea, au mai fost alocati 270.000 euro pentru investitii in exploatatii agricole si 76.000 euro pentru asistenta tehnica.
Directorul general al agentiei Sapard, Gheorghita Corbu, declara recent ca numarul proiectelor pentru care beneficiarii trebuie sa inainteze solicitari de finantare pana la termenul limita (31 septembrie) se ridica la 260. Institutia a respins foarte multe cereri, pentru ca sumele facturate nu au corespuns stadiului de realizare a lucrarilor.
Corbu a mai aratat ca termenul de finalizare a unor proiecte, intirziate de inundatiile din ultima vreme, ar putea fi prelungit.
Agentia Sapard intentioneaza sa-si mareasca personalul institutiei, cel mai probabil, la inceputul anului viitor, dupa acreditarea altor trei programe. In prezent, personalul Agentiei numara 215 persoane, din care 170 au fost angajate in acest an.
Prin Sapard, Romania are acces la fonduri UE de aproximativ un miliard de euro in perioada 2000-2006. Jumatate din sumele necesare aplicarii programelor sint asigurate din surse interne: fonduri proprii ale beneficiarilor si bani alocati de Guvernul Romaniei.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO