Eveniment

Sănătatea primeşte 2,4 mld. euro prin Planul de Redresare şi Rezilienţă. Cum se vor împărţi banii?

Sănătatea primeşte 2,4 mld. euro prin Planul de...

Autor: Georgiana Mihalache

02.06.2021, 17:37 262

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) prevede 2,4 mld. euro pentru sănătate, pentru modernizarea sistemului public şi construcţia de spitale noi. Documentul publicat de Guvern astăzi enumeră o listă de provocări din sistemul public de sănătate, printre care spitale vechi, cu risc seismic, fără asigurare la incendiu sau care funcţionează în clădiri vechi de 100 de ani.
În ultimii ani s-a vorbit despre nevoia construcţiei unor spitale, însă niciun plan nu a trecut de studiile de fezabilitate, indiferent de sursa finanţării - fonduri de la buget, europene, de la Banca Mondială.

De asemenea, la capitolul provocări, sunt enumerate şi discrepanţele în îngrijirea medicală dintre mediul rural şi cel urban şi lipsurile pe care pacienţii le întâmpină atunci când se adresează sistemului sanitar pentru care cotizează lunar prin sistemul de asigurări sociale.

„Vom avea un spital construit în 2024. Criza prin care am trecut anul trecut a pus presiune pe sistemele de sănătate şi a arătat limitele sistemului de sanatate. Sunt trei mari sectoare care vor primi bani, 2,4 mld euro va primi sănătatea. Aceşti bani vor merge doar în investiţii, nu în consum”, a spus premierul Florin Cîţu la prezentarea programului PNRR.

Cum se vor împărţi banii pentru Sănătate:

 

Fond pentru calitatea serviciilor medicale – 70 mil. euro

Reforma investiţiilor în infrastructura sanitară – 40 mil. euro – crearea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate

Reforma managementului serviciilor de sănătate şi a resurselor umane din sănătate – 80 mil. euro.

Cele 80 mil. euro calculate reforma managementului serviciilor de sănătate şi a resurselor umane vor fi cheltuite, potrivit calculelor Guvernului, în consultanţă şi operaţionalizarea instituţiilor responsabile pentru programele de formare.

Investiţii în infrastructura medicală prespitalicească – 314 mil. euro

Din cele 314 mil. euro învestiţii în infrastructura medicală prespitalicească, 40 mil. vor merge către cele 200 centre comunitare pe care Guvernul vrea să le construiască, iar 180 mil. euro vor merge către cele 3.00 de cabinete de medicina de familie pentru dotare şi modernizare. 80 mil. euro vor fi investiţi în ambulatorii medicale.

Investiţii în infrastructura spitalicească publică – 2 mld. euro (1,1 mld. euro în infrastructură nouă, restul în dotări şi echipamente)

Cea mai mare parte a planului pentru Sănătate urmăreşte investiţiile în infrstructura spitalicească publică - mai bine de 2 mld. euro, dintre care 1,1 mld. euro vor merge în infrastructură nouă, adică în construcţia de spitale. Restul banilor vor fi investiţi în echipamente şi aparatură medicală, în dotarea spitalelor publice.

 

Ce se urmăreşte prin investiţiile propuse?

Guvernul vrea să creeze un fond pentru calitatea serviciilor medicale, prin care unităţile publice din sistemul medical să poată fi recompensate în funcţie de performanţele spitalelor.

Pentru a creşte capacitatea administrativă şi a gestiona proiectele de infrastructură în sănătate, se va crea Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, care va fi subordonată Ministerului Sănătăţii si va prelua proiectele de constructie a celor trei spitale regionale începând cu anul 2023, proiecte de care se vorbeste in Sănătate de caţiva ani, fără să se realizeze însă ceva. În total, 52 de oameni vor lucra în cadrul acestei agenţii, iar jumătate dintre ei vor fi preluaţi din direcţia funcţională în prezent în cadrul ministerului Sănătăţii.

Cea de-a treia direcţie de reformă propusă pentru Sănătate urmăreşte managementul serviciilor de sănătate şi a resursei umane, după ce se vor realiza mai multe analize privind situaţia actuală a sistemului sanitar. De asemenea, se urmăreşte reducerea riscurilor de corupţie din sistemul de sănătate.

La capitolul investiţii, programul urmăreşte creşterea accesului populaţiei din zonele rurale şi cele defavorizate la asistentă medicală de bază. Investiţiile vor fi in ambulatorii, în cabinete de medicină de familie, în centre comunitare.

Guvernul vrea să construiască 200 de centre comunitare integrate în zonele rurale şi urbane marginalizate. Un alt target este reabilitarea a 3.000 de cabinete ale medicilor de familie, care să fie dotate cu facilităţi de screening, de monitorizare a pacienţilor cronici. Prioritare vor fi cabinetele din mediul rural şi din zonele urbane marginalizate.

De asemenea, se urmăreste reabilitarea, modernizarea şi extinderea a 30 de ambulatorii publice.

O direcţie de investiţii este şi în spitale noi de stat, pentru a reloca integral sau parţial spitale care reprezintă un pericol pentru pacient. Şi infrastructura medicală, echipamentele şi aparatura sunt pe lista de planuri pentru sănătate a Guvernului din PNRR.

Până în septembrie 2021, ministerul Sănătăţii va selecta 30 de proiecte care vor fi finanţate prin PNRR.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO