Eveniment

Sanatatea pleaca la drum cu un buget care ajunge doar 7 luni

11.01.2010, 23:10 25

Fondurile alocate Sanatatii de circa 19,9 mld. lei (4,7 mld.euro) in acest an, care cuprind bugetul Ministerului Sanatatii, decirca 4,2 mld. lei (1 mld. euro) si Bugetul Casei Nationale aAsigurarilor de Sanatate (CNAS), circa 15,7 mld. lei (3,7 mld.euro) vor fi insuficiente pentru a acoperi cheltuielile sistemului,iar solutiile vor fi gasite "din mers".

"In conditiile legislative actuale, suma de 15,7 mld. leiasigura plata serviciilor numai pentru aproximativ primele 7 luniale anului curent. Asadar, daca discutam despre probleme, acestease pun in aceeasi perioada a anului la nivelul tuturor segmentelorde asistenta medicala. Aceasta in conditiile in care legislatiaramane in stadiul actual. Masurile pe care ni le propunem pentruanul 2010 sunt menite sa determine un nou algoritm de alocare afondurilor", a spus Nicolae-Lucian Duta, presedintele CNAS.

Institutia are prevazute in acest an fonduri de 15,7 mld. lei(3,7 mld. euro), nivel aproximativ egal cu cel din 2009. Sumele deanul trecut nu au fost insa suficiente, astfel ca platamedicamentelor gratuite si compensate a fost rostogolita in 2010prin majorarea termenelor.

"Bugetul F.N.U.A.S.S (Fondului National Unic de AsigurariSociale de Sanatate - n.red.) a fost proiectat initial la nivelulnecesitatilor pentru plata serviciilor medicale, medicamentelor sidispozitivelor medicale, estimate ca si consum pentru anul 2010,nivel situat in jurul valorii de aproximativ 21 mld. lei (4,9 mld.euro). Aceasta proiectie bugetara a avut la baza o serie de masurimenite sa creasca gradul de colectare a veniturilor la fond.Astfel, 15,7 mld. lei reprezinta de fapt nivelul platilor efectiverealizate in anul 2009, respectiv nivelul aprobat pentrucheltuielile anului 2010, deci suma in sine nu ar trebui sa ridiceprobleme privind colectarea", a mai spus seful CNAS.

"Bugetul Sanatatii asa cum a fost construit nu va reusi saacopere cheltuielile din sanatate decat pana la 1 iulie in viziuneaoptimista in care banii se vor strange asa cum sunt prognozati", aspus Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor dinRomania.

El sustine ca solutiile sunt simple: ministerele care aupersonal scutit de plata drepturilor sa vireze cota datorata catreMinisterul Sanatatii. "Sunt peste 10 milioane de persoane carebeneficiaza de servicii fara sa plateasca", spune presedinteleColegiului Medicilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO