Eveniment

Salariul minim ramane pe loc in urmatoarele sase luni

08.07.2008, 20:06 15

Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a declarat ieri ca respinge solicitarile sindicatelor privind cresterea salariului minim pe economie la 540 de lei pentru cea de-a doua jumatate a anului, motivand refuzul prin lipsa cresterii de productivitate a muncii.
"Doar cresterea productivitatii muncii poate sustine cresterea salariului la 540 de lei, or, acest criteriu nu a fost indeplinit. In afara de acest factor, trebuie sa tinem cont si de nivelul inflatiei si, deci, de o eventuala validare din partea BNR, dar si de nivelul produsului intern brut", a spus Vosganian.
Rata anuala a inflatiei a scazut de la 8,62% in luna aprilie la 8,46% in luna mai, dar se situeaza in continuare semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei BNR pentru anul in curs.
Ministrul economiei si finantelor a mai precizat ca protocolul semnat cu sindicatele in 2007 nu a fost respectat, ceea ce nu va permite o majorare salariala.
Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si patronatelor au convenit la finele anului trecut ca din acest an sa fie un singur salariu minim unic pe economie, in primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei si, daca indicatorii economici vor permite, la 540 lei din semestrul al doilea.
Sindicalistii sustin ca desi, cu 30 de zile in urma, ministrul muncii, Paul Pacuraru, declara ca in primul semestru al anului 2008 incasarile la buget au depasit cu 8% previziunile, in prezent acesta justifica refuzul Guvernului de a majora salariul prin faptul ca nu sunt fonduri la buget pentru cresterea salariului minim pe economie.
In aceste conditii, aproximativ o suta de sindicalisti au pichetat, saptamana trecuta, sediile ministerelor Muncii si Finantelor, cerand Guvernului majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei din 1 iulie, asa cum s-a angajat in protocolul incheiat in decembrie anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO