Eveniment

Salariul a batut pasul pe loc in septembrie

08.11.2005, 20:20 16

Salariul mediu net pe economie a fost in luna septembrie de 736 de lei (210 euro), cu doar 0,3% mai mare fata de luna anterioara, dar in crestere cu 23,9% fata de luna similara a anului trecut.

In conditiile in care cresterea salariului net a fost depasita de inflatia pe septembrie, care a fost de 0,6%, inseamna ca salariul mediu net a inregistrat in termeni reali o scadere fata de luna anterioara.

In ceea ce priveste venitul salarial brut, acesta a crescut in septembrie cu 0,2%, pana la 965 lei, cu 17,5% mai mult fata de sfarsitul trimestrului trei din 2004.

Dinamica salariului net a fost mai accentuata avand in vedere introducerea cotei unice de 16% de la inceputul acestui an.

In termeni reali, salariul net a avansat cu 14,2% fata de luna septembrie 2004, iar veniturile salariale brute au urcat cu 8,3%.

Potrivit Institutului National de Statistica, angajatii din domeniul extractiei petrolului au beneficiat in septembrie de cea mai mare crestere salariala, de peste 32%, venitul lor lunar ajungand pana la 1.693 de lei (482 de euro) datorita acordarii de prime si stimulente de catre angajatori. Aceasta crestere a veniturilor i-a propulsat pe petrolisti pana pe locul al treilea in clasamentul celor mai bine platiti salariati.

La polul opus, cele mai drastice scaderi ale salariului mediu au avut loc in septembrie la angajatii din banci (16,4%) si din industria miniera (15,7%). Acestia au beneficiat de prime si alte bonusuri in luna august, acesta fiind motivul pentru care venitului lor mediu lunar a scazut in septembrie.

In ciuda faptului ca au castigat mai putin decat in august, angajatii bancilor raman pe prima pozitie in topul celor mai mari salarii medii din economie, cu aproape 2.000 de lei (567 de euro).

Pe locul al doilea se situeaza angajatii din industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, care au castigat in septembrie 1.699 de lei (485 euro).

Printre cei mai bine platiti angajati se numara si salariatii din industria produselor din tutun (451 euro), din domeniul furnizorilor de utilitati (370 euro) si asigurari (368 euro).

Cel mai slab platiti angajati din economie au fost in septembrie cei care lucreaza in industria prelucrarii lemnului si produselor din lemn (cu exceptia mobilei), cu un salariu mediu net de 458 de lei (130 euro) si cei din domeniul hotelier, cu 468 lei (133 euro). mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO