Eveniment

Salariile mici nu vor ramane un avantaj la infinit, spune comisarul UE pentru economie

27.02.2006, 21:03 23

"Romania nu poate concura cu statele europene daca nu are cresteri de productivitate, in ciuda costurilor reduse ale fortei de munca", a spus comisarul UE pe probleme de economie si afaceri monetare, Joaquin Almunia, intr-un interviu acordat ZF la sfarsitul saptamanii trecute.

Procesul de ajungere din urma a salariilor europene trebuie bazat pe castiguri de productivitate, in absenta carora competitivitatea economiei se va reduce, a mai spus Almunia. In asteptarea integrarii in UE, romanii se tem in primul rand de scumpiri, dar in acelasi timp spera sa aiba salarii mai mari, arata sondajele de opinie. Almunia spune ca asteptarile romanilor sunt oarecum contradictorii, pentru ca majorarile salariale au fost in ultima vreme vinovate de presiunile inflationiste care au scumpit majoritatea produselor.

Deficitul extern considerabil si alte dezechilibre macroeconomice, in primul rand inflatia, sunt in acest moment principalele puncte slabe ale economiei romanesti, in viziunea lui Almunia.

In viziunea sa, economia romaneasca ar trebui sa gaseasca mijloace de a se autofinanta, fara sa astepte mereu investitiile strainilor. In acelasi timp, Almunia a spus in repetate randuri ca reducerea fiscalitatii de la inceputul anului trecut a subrezit finantele publice si a generat dificultati pentru gestionarea politicilor fiscala si monetara. "Recenta reforma fiscala a redus resursele bugetare si incasarile la buget cu circa 1% din PIB. Romania are nevoie de stabilirea unei strategii clare pe termen mediu si lung pentru politicile fiscale si bugetare si de un buget echilibrat", a mai spus Almunia.

Care este explicatia acestui mesaj, repetat de comisar si in cadrul intalnirilor oficiale pe care le-a avut zilele trecute cu premierul Tariceanu, guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ministrul de finante Vladescu? Pe de-o parte, europenii sunt ingrijorati de migratia capitalului catre est, acolo unde mai multe state, inclusiv Romania, au deschis portile investitorilor prin impozite directe foarte reduse. Pe de alta parte, de ce ar mai finanta europenii cu fonduri de zeci de miliarde de euro dezvoltarea noilor state membre daca acestea nu se ajuta singure prin mobilizarea unor resurse bugetare cat mai consistente?

Cu numai trei luni inaintea raportului hotarator al Comisiei privind integrarea Romaniei, Almunia considera ca sunt inca necesare eforturi sustinute pentru ca economia romaneasca ca poata face fata concurentei de pe piata unica europeana.

"Este vorba de imbunatatirea functionarii pietei, de cresterea transparentei in relatia dintre sectorul public si cel privat, de imbunatatirea conducerii corporatiste", a afirmat Almunia. In plus, comisarul sustine ca este nevoie de imbunatatirea dialogului social, a relatiei dintre patronate si sindicate.

Cand vine vorba de sectoarele care vor fi transformate cel mai radical de integrare, comisarul european crede ca in urmatorii zece ani ne putem astepta la transformarea profunda a agriculturii, prin reducerea populatiei active angajata in acest domeniu, in paralel cu sporirea numarului de angajati din "industriile moderne si in servicii".

In opinia sa, cele mai mari pierderi pe care Romania le-ar suporta in cazul amanarii integrarii ar fi absenta fondurilor europene, dar si pierderea credibilitatii in ochii investitorilor, in situatia aplicarii clauzei de salvgardare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO