Eveniment

Salariile din privat şi-au revenit mai rapid decât la stat: Într-un an, industria a majorat salariile cu 6%, în timp ce bugetarii au văzut -10% la salariu

Liviu Marian Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ: Profesorii nu au avut o majorare de 15% în ianuarie, ea a fost de 10%. Cele mai mari reduceri au fost făcute pentru personalul din învăţământ, iar economiile realizate în urma tăierilor salariale şi de personal nu se regăsesc în bugetul Ministerului Educaţiei.

Salariile din privat şi-au revenit mai rapid decât la stat: Într-un an, industria a majorat salariile cu 6%, în timp ce bugetarii au văzut -10% la salariu

Autor: Adelina Mihai

02.08.2011, 00:07 677

Pe de altă parte, salariile din administraţia publică, sănătateşi învăţământ au scăzut, în medie, cu 10,5% în luna mai a acestuian comparativ cu perioada similară a anului trecut, semn căGuvernul s-a ţinut de cuvânt şi a crescut cu 15% salariile de laînceputul acestui an (după scăderea de 25% de la jumătatea lui2010), arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică(INS).

La nivelul întregii economii salariul mediu net a crescut cu2,1% în perioada mai 2010 - mai 2011, ajungând la valoarea de 1.458de lei.

Ieri premierul Emil Boc a spus că obiectivul Guvernului este cade la 1 ianuarie 2012 să se înceapă recuperarea salarială pentrubugetari, însă aceasta este condiţionată de creşterea economică şide încadrarea în plafonul de bani alocaţi, potrivit Mediafax.Intervenţia sa a venit în contextul în care mai mulţi politicieniau spus că Guvernul va majora salariile bugetarilor începând culuna octombrie.

Peste 50.000 de profesori şi medici concediaţi într-unan

Profesorii au fost bugetarii care au resimţit cel mai multmăsurile de austeritate impuse de Guvern : salariile pe care le-auprimit în mai au fost cu aproape 12% mai mici decât anul trecut înaceeaşi perioadă, iar din sistem au fost concediaţi 19.200 deangajaţi. Reducerile au fost însă mult mai mari, spunspecialiştii.

"Profesorii nu au avut o majorare de 15% în ianuarie, ea a fostde 10%. Cele mai mari reduceri au fost făcute pentru personalul dinînvăţământ, iar economiile realizate în urma tăierilor salariale şide personal nu se regăsesc în bugetul Ministerului Educaţiei", aspus Liviu Marian Pop, secretarul general al FederaţieiSindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Informaţiile din cercetarea INS sunt culese pe un eşantion de25.000 de gospodării, iar datele privind sectorul bugetar includtoate instituţiile administraţiei publice centrale şi informaţiileprovenite de la consiliile locale (care fac cercetarea pe uneşantion de circa 770 de unităţi la nivel de judeţ).

În sectorul sănătate şi asistenţă socială, salariile au scăzutcu 9,6% în perioada mai 2010 - mai 2011, iar numărul de salariaţi aajuns la 347.900 de persoane, cu aproape 31.000 mai puţini decât în2010.

Corina Matei, medic primar pediatru cu competenţă de neonatologîn cadrul spitalului judeţean din Argeş, spune că abia în urmă cudouă luni a început să resimtă o revenire în veniturile încasate,întrucât "i-au mai rămas bani" după achitarea ratelor la bancă.

"Scăderea de 25% s-a resimţit drastic anul trecut, pentru că nis-a tăiat salariul de merit, însă am avut noroc că s-au păstratsporurile de terapie intensivă, de bloc operator sau de urgenţă. Îna doua parte a anului trecut ne-am limitat doar la a plăti rateledin salariu, iar pentru restul cheltuielilor am apelat ladescoperirile de card şi aşa am rezistat. O revenire se simte înultimele două luni, de când ne-au mai rămas bani pentru plataratelor", a spus Corina Matei, al cărei soţ este tot medic la unspital de stat. Ea are un salariu de bază de 2.100 de lei, care acrescut de la 1 ianuarie cu 12%, pe care îl suplimentează cu 7-8gărzi de noapte pe lună. Salariul de merit - spor care a fost tăiatîncă de anul trecut - reprezenta 10% din salariul de bază.

Salariile cresc doar dacă se mai facdisponibilizări

Indiferent dacă salariile bugetarilor vor reveni sau nu lanivelul de dinainte de adoptarea măsurilor de austeritate, un lucrueste cert: creşterile sunt condiţionate de reducerea numărului debugetari.

"Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există un numărsatisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă osupraangajare în sectorul public. Guvernul consideră că existăspaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public, daro majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a număruluiangajaţilor bugetari", a spus ieri Jeffrey Franks, şeful misiuniiFMI de evaluare a acordului stand-by, citat de Mediafax.

Statul va cheltui anul acesta 39 de miliarde de lei (9,4 mld.euro) cu salariile bugetarilor, mai puţin cu aproape 17% faţă de2010, când cheltuielie salariale ale angajaţilor de la stat au fostde 46,83 mld. lei (peste 11 mld. euro). Comparativ, masa salarialăbrută (valoarea tuturor salariilor din România) este de aproximativ30 de miliarde de euro pe an, luând în considerare un număr mediude 5 milioane de salariaţi.

Autorităţile s-au angajat în faţa FMI să facă peste 7.000 deconcedieri în companiile de stat aflate în subordinea MinisteruluiEconomiei şi cel al Transpor­turilor până în august, potrivit uneianexe din scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile românecătre FMI şi aprobată luna trecută.

Angajaţii companiilor de stat au fost feriţi anul trecut detăierile salariale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO