Eveniment

Salariile bugetarilor au crescut cu 24% în ultimul an, în timp ce în industrie creşterea a fost de numai 8,8%

Salariile bugetarilor au crescut cu 24% în ultimul an,...

Autor: Adelina Mihai

08.11.2016, 00:07 975

Salariul mediu net a ajuns la 2.094 de lei în luna sep­tem­brie a acestui an, fiind cu 14,2% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea salariului minim pe economie cu 19% de la începutul anului (de la 1.050 la 1.250 de lei brut pe lună), dar şi majorările salariale făcute  în sectorul public (în special în sănătate şi învăţământ), precum şi majorările salariale făcute de mediul privat au fost factorii care au influenţat cel mai mult evoluţia salariilor din ultimul an.

În sectorul bugetar, salariile au crescut cu 24% faţă de anul trecut, în timp ce în industrie (sector care concentrează peste un milion de angajaţi, adică o treime dintre angajaţii din privat) salariile au crescut cu numai 8,8% în ultimul an.

Criza de candidaţi disponibili pe piaţa muncii îi afectează semnificativ pe angajatorii din industrie, în special pe cei din Transilvania şi din Banat, care nu reuşesc să recruteze suficient de multă forţă de muncă în raport cu nevoile pe care le au.  Astfel, pentru a menţine şi a atrage noi angajaţi, firmele majorează ofertele salariale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO