Eveniment

Salariile avanseaza tot mai anemic. Analistii spun ca raul abia acum incepe

Salariile avanseaza tot mai anemic. Analistii spun ca raul abia acum incepe
05.10.2009, 23:18 17

Salariul mediu net a crescut cu 0,6% in luna august in termenireali fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 1.348lei, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica(INS).

Ritmul de crestere al salariilor s-a temperat inca din luna maia acestui an, pe fondul presiunii pe bugetele salariale si alincercarii companiilor de a reduce costurile.

"Nu s-au facut restructurari suficiente, nici in mediu privat,nici la stat. Companiile sunt inca putin surprinse de cat de rapidse contracta economia. La cum arata lucrurile, credem ca esteposibil ca dinamica salariala sa intre pe rata anuala negativa inoctombrie si sa ramana in teritoriu negativ in prima jumatate din2010. Un plus usor am putea vedea din august anul viitor", spuneNicolaie Chidesciuc, economist-sef la ING Bank.

Comparativ cu luna iulie, salariul mediu net a scazut in augustcu 3%

(42 de lei), cele mai mari valori inregistrandu-se in fabricareaproduselor de cocserie si prelucrarea titeiului, iar cele mai miciin industria de imbracaminte.

Principalele cauze ale scaderii salariilor in august au fostrestrangerea activitatii, acordarea in luna precedenta de sume dinprofitul net si premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta),potrivit INS.

Bancherii nu au mai fost in august cel mai bine platiti dineconomie, fiind depasiti de angajatii din fabricarea produselor decocserie, care au castigat salarii medii nete de 3.370 de lei, intimp ce salariatii din banci au avut 3.295 de lei.

Reduceri intre 7% si 10% ale castigului salarial mediu net s-auinregistrat in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, aremorcilor si semiremorcilor, administratie publica, fabricareaproduselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

In activitatile de fabricare a produselor textile, extractiapetrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea substantelor si aproduselor chimice, invatamant, fabricarea de masini, fabricareaaltor mijloace de transport, industria constructiilor metalice si aproduselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii aufost consemnate scaderi intre 5% si 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO