Eveniment

Salariile absolventilor de MBA nu mai cresc la fel de mult

18.03.2009, 22:24 21

Salariile cresc in medie cu 50% dupa absolvirea unui program de MBA sau Executive MBA, iar in unele cazuri se inregistreaza si dublari sau chiar triplari ale castigurilor.

Conform statisticilor Asebuss, ai carui absolventi au salarii lunare nete de 3.050 de euro, majoritatea celor care finalizeaza programul beneficiaza de cresteri salariale care variaza intre 20 si 100%. Daca sunt luate in calcul si beneficiile financiare si non-financiare care compun pachetul salarial, cresterea veniturilor dupa absolvire se incadreaza intre 50 si 200%. Veniturile la nivel de management ar putea sa scada in acest an cu marje de 15 - 20%, ca urmare a incetinirii ritmului de crestere al businessurilor, iar ajustarea nu ii va ocoli nici pe absolventii de MBA.
"Am observat in ultimii ani o tendinta de crestere a salariilor pentru pozitiile de management pe foarte multe industrii, inclusiv pentru cursantii admisi in 2008, tendinta care va fi estompata cel mai probabil in 2009 de situatia economica pe care o traversam", spune Bianca Ioan, director de marketing al Asebuss.
Daca pana anul trecut cresterile salariale se faceau "by default", in prezent conteaza mult mai mult ce si cum stii sa faci pentru firma. "Cresterile salariale nu vor mai veni atat de usor, tonul va fi dat mai mult de competentele personale si nu de cresterea generala a economiei", adauga Ioan.
La nivelul anului trecut, romanii interesati sa urmeze un program de MBA pe piata locala se asteptau sa castige peste 7.000 de euro pe luna dupa absolvire, potrivit unui studiu realizat de QS Network, care organizeaza la nivel local MBA Tour, cel mai mare targ de scoli de afaceri. Potrivit aceleiasi surse, salariul mediu al unui absolvent de MBA de pe piata locala era de 2.200 de euro pe luna.
Romania se situa in 2008 pe locul 16 din 33 in functie de nivelul salarial al absolventilor de programe de instruire manageriala, depasind castigurile din tari ca Bulgaria, unde salariul mediu al unui absolvent de MBA era de 1.900 de euro pe luna. Cel mai bine platiti absolventi de MBA erau anul trecut nemtii, care raportau castiguri salariale medii de 5.600 de euro lunar, urmati de francezi, cu 4.800 de euro pe luna si de britanici, care castiga circa 4.600 de euro.
Un salariu mai mare este scopul nedeclarat al fiecarui manager care se inscrie intr-un program de MBA sau EMBA, potrivit studiilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO