Eveniment

Cu salarii duble la stat, medicii fac în continuare consultaţii şi intervenţii la privat. Cum se poate ocupa un medic de îngrijirea unui pacient când face naveta între spitalul de stat şi mai multe clinici sau spitale private?

Cu salarii duble la stat, medicii fac în continuare...

Autor: Mirabela Tiron

26.10.2018, 00:08 9719

Sorina Pintea: Este o practică, de dorit ar fi ca un medic să lucreze într-un singur sistem.

Cazul copilului care a decedat la spitalul privat Sanador din Bucureşti în urma unei operaţii scoate la iveală o practică „bolnavă“ în sistemul de sănătate ce continuă să persiste în ciuda majorării salariale din sistemul public: migraţia medicilor între spitalul de stat şi clinicile sau spitalele private. Medicul chirurg pediatru care a operat copilul la Sanador mai lucrează şi ca şef de secţie la spitalul de stat Grigore Alexandrescu, dar colaborează şi cu reţeaua privată Regina Maria. Cum poate urmări un medic pacientul dacă face naveta între spitalul de stat şi consultaţiile sau intervenţiile programate în privat?

ZF i-a adresat aceste întrebări Sorinei Pintea, ministrul sănătăţii.

„Este o practică migraţia medicilor, deocamdată nu ne putem permite să renunţăm la serviciile private. Bineînţeles că de dorit ar fi ca un medic să lucreze într-un singur sistem. Urmărirea pacientului trebuie făcută de medicul de gardă, din câte ştiu la Sanador exista o linie de gardă. Legea permite medicilor să aibă contractul de bază şi încă o jumătate de normă, unde fac această jumătate de normă este alegerea dânşilor, nu îi putem obliga unde să lucreze. Aceste spitale private trebuie urmărite mai cu atenţie, aici este rolul CNAS să urmărească dacă obligaţiile contractuale sunt respectate, iar DSP are rolul să meargă înspre zona igieno-sanitară“, a spus Sorina Pintea, ministrul sănătăţii.

Întrebată de ZF cum comentează faptul că medicul chirurg care l-a operat pe copilul de la Sanador lucrează şi la Grigore Alexandrescu şi la Regina Maria, ea a spus că „probabil şi-a luat la privat orele din jumătatea de normă“. Cu toate acestea, Sorina Pintea precizează că atunci când s-a făcut majorarea salarială a me­dicilor din sistemul public s-a luat în calcul şi re­tenţia lor în spitalele de stat. Numărul medicilor care se împart între stat şi privat nu este cunoscut. Medici, inclusiv şefi de secţie din spitale, continuă să lucreze în paralel şi la privat, chiar în propria clinică, deşi prin Legea 95/2006 se consideră situaţie de conflict de interese şi de incompatibilitate.

ZF a solicitat Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor numărul de medici care lucrează doar la stat, doar la privat şi al celor care lucrează şi la stat şi la privat, dar nu a primit niciun răspuns până la închiderea ediţiei print. În august anul acesta, Emil Ungureanu (USR), vicepreşedinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, declara că migraţia medicilor între stat şi privat este o practică „bolnavă din sistem“ şi că trebuie impusă o interdicţie ca măcar şefii de secţie din spitalele de stat să aleagă între munca la stat sau la privat. Medicii ar trebui să aleagă să lucreze ori la stat ori la privat, susţinea şi Ioan Simion, proprietarul spitalului privat Sanconfind din Câmpina, dar şi alţi antreprenori din sănătate. Rezultatul autopsiei efectuate în cazul copilului care a decedat după o operaţie de hernie inghinală realizată la spitalul privat Sanador din Bucureşti a indicat „şoc hemoragic“, potrivit documentului eliberat în urma autopsiei şi făcut public în presă.

Sanador face obiectul unei anchete demarate de Poliţie şi Parchet,dar şi de Ministerul Sănătăţii  şi Colegiul Medicilor (ce au în derulare cercetarea disciplinară a echipei care a coordonat operaţia).

Reţeaua, controlată de medicul Doris Andronescu, ce cuprinde spitalul Sanador, cel mai mare spital privat din ţară, cu 402 paturi, dar şi mai multe clinici şi laboratoare, lucrează cu medici permanenţi, dar şi cu medici care fac „naveta“ între spitalele publice şi cele private.

Spitalele private sunt o linie de business profitabilă pentru marile reţele de sănătate.

Sistemul medical privat număra anul trecut 209 spitale  şi aproape 200.000 de pacienţi internaţi, adică 5% din numărul total de pacienţi internaţi în toate spitalele din ţară. 

Pe piaţa serviciilor medicale private activau anul trecut 335 de firme în domeniul spitalicesc,  ce au cumulat afaceri totale de un miliard de lei şi aveau circa 5.900 de angajaţi.

Creşterea numărului de spitale private a fost stimulată şi de bugetul mai mare alocat de CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) pentru spitale. Doar anul trecut, Casa a decontat către spitale 10 miliarde de lei (dublu faţă de anul 2007) din bugetul total de 28 de miliarde de lei. Casa nu spune cât din aceşti bani s-au dus către spitalele de stat şi cât către spitalele private.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO