Eveniment

Salarii compensatorii la Brasov: Guvernul da 24, sindicatele vor 36

27.03.2003, 00:00 25

Reprezentantii Guvernului si liderii sindicali de la uzinele brasovene nu au reusit sa ajunga la o intelegere, in cadrul discutiilor de ieri, asupra numarului de salarii compensatorii pe care urmeaza sa le primeasca persoanele disponibilizate. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ca Guvernul nu poate acorda viitorilor disponibilizati mai mult de 24 de salarii compensatorii, in timp ce liderii sindicali sustin ca nu accepta mai putin de 36 de astfel de compensatii.
Negocierile de ieri vin dupa ce marti noapte comisia guvernamentala sosita de urgenta
la Brasov si liderii sindicali au stabilit ca muncitorii care vor fi disponibilizati de la societatile brasovene Roman, Tractorul si Rulmentul sa beneficieze de cel mult 24 de salarii compensatorii.
"Am facut o oferta, sa spunem, cu caracter final liderilor de pe platforma industriala din Brasov care sa insumeze o matrice impartita in functie de vechimea in munca avand punct de pornire 20 de venituri de completare pentru cei cu vechime mica, 22 pentru vechime medie si 24 pentru cei cu vechime mai mare", a declarat ministrul Muncii.
Liderii sindicali afirma ca aceasta decizie este un prim pas, chiar daca ei cerusera acordarea a 36 de salarii compensatorii. Potrivit membrilor delegatiei guvernamentale, in decizia finala adoptata in noaptea de marti spre miercuri s-a tinut cont si de situatia speciala in care se afla Brasovul.
"Prin problematica deosebita inteleg ca Brasovul, la 31 decembrie 2002, avea rata somajului cea mai mare din tara, iar pe de alta parte disponibilizarile pe care le avem in vedere se situeaza undeva la 7.000 de angajati. Sigur ca aceasta cifra nu poate fi absorbita usor de economia unui oras", a declarat George Musliu, vicepresedinte al Autoritatii pentru Privatizare.
Pana la ora actuala, nu s-a luat in discutie reducerea numarului de disponibilizari, insa membrii comisiei guvernamentale au declarat ca Executivul isi mentine ferm obiectivele pentru ca trebuie avute in vedere restructurarea, eficientizarea si privatizarea marilor intreprinderi cu pierderi, insa in zilele urmatoare se vor face analize impreuna cu reprezentantii APAPS, conducerile uzinelor si sindicalisti.
Liderul sindical de la Tractorul Brasov, Gheorghe Apostu, a declarat ca numarul de angajati va fi analizat in cadrul societatii, sindicatele si administratia, nefiind deci un numar stabilit dinainte.
La intalnirea de ieri, care a avut loc la Prefectura Brasov, reprezentantii Guvernului si liderii sindicali au hotarat ca o noua runda de negocieri sa aiba loc in 2 aprilie, la Bucuresti.
Liderii sindicali de la uzinele brasovene au declarat ca vor discuta mai intai cu muncitorii despre negocierile purtate cu reprezentantii Guvernului si abia apoi vor hotari cum vor actiona in continuare.
Cei peste 6.000 de muncitori de la uzinele brasovene Tractorul si Roman au iesit ieri din nou in strada blocand, pentru a treia oara de la inceputul acestei saptamani, circulatia rutiera pe bulevardul din zona garii si pe Calea Bucuresti.
Protestul, desfasurat fara incidente, s-a incheiat brusc, o data cu anuntul ca negocierile dintre liderii sindicali, conducerile intreprinderilor brasovene si delegatia guvernamentala condusa de ministrul Muncii au luat sfarsit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO