Eveniment

S&P: Majorarea pensiilor nu va afecta ratingul

06.07.2007, 18:22 20

Majorarea pensiilor planificata de Guvernul roman nu va afecta perspectiva ratingului acordat tarii de Standard & Poor's (S&P), intrucat confirma ingrijorarea anterioara referitoare la politica fiscala, care a a determinat reducerea perspectivei calificativului, in aprilie, transmite Reuters.
Planul privind cresterea cu aproape 100% a pensiilor de stat, in urmatorii doi ani, se adauga riscurilor de inversare rapida a stabilitatii economiei romanesti, a declarat Remy Salters, analist la agentia S&P.
Intrebat daca ingrijorarea determinata de majorarea pensiilor ar putea conduce la o noua reducere a perspectivei ratingului acordat Romaniei, Salters a respins aceasta posibilitate.
"Aceste riscuri sunt, in mare, factorii care au determinat modificarea din aprilie... Sunt evolutii pe termen scurt. Pe termen lung, apreciem ca trendul calificativului Romaniei este ascendent, pe fondul integrarii in UE si al reformelor structurale", a afirmat Salters. Analistul a subliniat faptul ca guvernul depinde de sustinerea Partidului Social Democrat, formatiunea care a solicitat majorarea pensiilor, astfel ca nu dispune de pozitia necesara pentru diminuarea riscurilor externe, printr-o strategie bugetara mai stricta.
Pe de alta parte, sumele alocate pentru cresterea pensiilor implica unele costuri de oportunitate, in conditiile in care fondurile ar putea fi utilizate pentru investitii in alte sectoare, iar masura reprezinta, de asemenea, un stimulent fiscal important, care va avea ca rezultat un avans important al deficitului de cont curent, accentuand riscul de supraincalzire.
"Daca majorarea pensiilor contribuie la cresterea consumului, va exista un impact asupra deficitului contului curent. Unul dintre motivele de ingrjorare este ca soldul va fi foarte mare, ca procent din capacitatea economiei de a genera exporturi. Deficitul este unul dintre cele mai mari din Europa, luand in calcul acest raport", a spus Salters.
Pe de alta parte, Salters apreciaza ca fondurile suplimentare alocate consumului, prin majorarea pensiilor, nu vor periclita atingerea tintei de inflatie pentru 2008, de 2,8-4,8%, si anticipeaza o tendinta de apreciere a leului, care a atins, in aceasta saptamana, un nou maxim al ultimilor cinci ani fata de euro. "Ne putem astepta la continuarea trendului de apreciere, odata cu convergenta economica, iar atingerea obiectivului de inflatie pentru anul viitor este posibila. Aceasta va reprezenta un rezultat pozitiv, obtinut din motive gresite."
S&P crediteaza Romania cu ratingul "BBB minus", cel mai redus acordat unui stat membru UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO