Eveniment

S&P a păstrat ratingul României, dar nu a publicat perspectiva. Guvernul a cerut două săptămâni în plus să-şi refacă „temele“

S&P a păstrat ratingul României, dar nu a publicat...

Autor: Alina Botezatu

04.03.2019, 00:06 414

Agenţia de rating Standard & Poor's şi-a menţinut la „BBB- / A-3“ ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină şi locală, pe termen lung, respectiv pe termen scurt, conform unui anunţ făcut vineri. Perspectiva este atacată de Guvernul României, iar un răspuns la apel va fi dat peste două săptămâni.

„Ratingurile pentru România continuă să fie susţinute de nivelurile moderate ale datoriei externe private şi publice, precum şi de perspectivele de creştere sănătoase“, subliniază analiştii S&P Ratings.

În opinia acestora, eficacitatea instituţională a României „rămâne slabă, ceea ce limitează ratingurile“.

„În timp ce România continuă să beneficieze de poziţii solide fiscale şi externe, credem că, în special, lărgirea deficitelor fiscale şi externe ar putea să mănânce în timp aceste tampoane şi să facă economia românească din ce în ce mai vulnerabilă la încetinirea ritmului de creştere“, au subliniat analiştii celei mai mari agenţii de rating.

Reprezentanţii guvernului de la Bucureşti s-au arătat nemulţumiţi de deciziile agenţiei, astfel încât au făcut un apel.

„România a făcut recursul la decizia S&P Global Ratings privind perspectivele. S&P Global Ratings a stabilit că condiţiile pentru formularea unui astfel de apel au fost îndeplinite în conformitate cu politicile şi procedurile sale. În consecinţă, ne vom abate de la calendarul nostru pentru 2019 din EMEA în ceea ce priveşte datele pentru anunţarea ratingului datoriilor suverane, regionale, guvernamentale şi locale, pentru a soluţiona apelul. Planificăm să soluţionăm apelul în două săptămâni“, au explicat reprezentanţii S&P Global Ratings.

Agenţia nu a detaliat conţinutul apelului făcut de România, dar a explicat care sunt regulile de formare a comitetului.

„În conformitate cu politicile şi procedurile noastre relevante, Comitetul de evaluare a fost compus din analişti calificaţi să voteze în comitet, cu suficientă experienţă pentru a reda nivelul adecvat de cunoştinţe şi înţelegere a metodologiei aplicabile. La debutul comisiei, preşedintele a confirmat că informaţiile furnizate Comitetului de evaluare de către analistul primar au fost distribuite în timp util şi că acestea erau suficiente pentru ca membrii comitetului să ia o decizie în cunoştinţă de cauză“, au subliniat reprezentanţii S&P Global Ratings.

După ce analistul primar a făcut observaţii de deschidere şi a explicat recomandarea, comitetul a discutat factorii cheie de rating şi problemele critice în conformitate cu criteriile relevante. Factorii de risc calitativi şi cantitativi au fost luaţi în considerare şi discutaţi, analizând isto­ricul şi prognozele.

„Preşedintele a dat asigurări că fiecare mem­bru cu drept de vot şi-a putut exprima opinia. Preşedintele sau repre­zentantul a revizuit pro­iectul de raport pentru a asigura coerenţa cu decizia Comitetului. Punctele de vedere şi decizia comitetului de rating sunt rezumate în raţionamentul şi perspectivele de mai sus. Ponderea tuturor factorilor de rating este descrisă în metodologia utilizată în această acţiune de rating“, au precizat reprezentanţii S&P.

Rezumatul evaluărilor făcut de Comisia de evaluare este următorul: evaluarea instituţională - 4; evaluarea economică - 3; evaluarea externă - 3; evaluarea fiscală, flexibilitatea şi performanţa - 4; evaluarea fiscală, povara datoriei - 3; evaluarea monetară - 3.

„Anumiţi termeni utilizaţi în acest raport, în special anumite adjective folosite pentru a ne exprima punctul de vedere asupra factorilor relevanţi de evaluare, au înţelesuri specifice care le sunt atribuite în criteriile noastre şi, prin urmare, ar trebui citiţi în legătură cu astfel de criterii“, au subliniat reprezentanţii S&P.

alina.botezatu@mediafax.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO