Eveniment

Rusii si ucrainenii s-au impacat. Europa asteapta gaze

18.01.2009, 18:43 19

Compania rusa Gazprom si cea ucraineana Naftogaz vor semna astazi un acord privind conditiile in care va fi livrat gazul rusesc Ucrainei si in care acesta va tranzita teritoriul ucrainean catre Europa, a anuntat duminica premierul Iulia Timosenko, relateaza AFP.

Timosenko si omologul sau rus Vladimir Putin au incheiat ieri un acord in vederea restabilirii integrale a aprovizionarii cu gaz rusesc a Europei via Ucraina.
La incheierea negocierilor "care au durat cinci ore", "liderii Naftogaz si Gazprom au fost desemnati sa pregateasca pana luni toate documentele necesare si sa le finalizeze in conformitate cu acordurile trecute", a anuntat premierul ucrainean.
Acordul prevede ca Rusia va vinde pe viitor gaz Ucrainei "la un pret bazat pe formula europeana", dar cu o reducere de 20% pentru 2009, "cu conditia ca pretul de tranzit sa ramana la nivelul celui fixat pentru 2008", a explicat Putin.
Acordul dintre cele doua parti va permite reluarea livrarilor catre Europa, intrerupte la 7 ianuarie, dar aparenta rezolvare a disputei referitoare la preturi va avea castigatori si perdanti, comenteaza Reuters.
Reputatia Rusiei de furnizor stabil de energie a fost afectata serios de acest episod, dar autoritatile de la Kremlin au luat in calcul ca dependenta Europei de gazele rusesti ii permite sa nemultumeasca temporar unele state europene, in speranta obtinerii pe termen lung a unor preturi mai mari pentru exporturile sale de gaze.
Cele mai mari probleme au fost in tari din Europa Centrala si de Est, in timp ce marile puteri economice, respectiv Germania, Franta si Italia, partenere comerciale importante ale Rusiei, au fost mai putin afectate de intreruperea furnizarii de gaze.
Daca acordul va rezista, Moscova pare sa fi reusit sa oblige Ucraina sa plateasca pentru gazele primite un pret de peste doua ori mai mare.
Exista si alte avantaje pe termen lung pentru Rusia. Alte state foste sovietice se vor gandi bine inainte de a respinge intentia Rusiei de a impune preturi la nivelul pietei europene. In urma acordului, grupul Gazprom va obtine anii viitori venituri suplimentare de mai multe miliarde de dolari, cu mult peste pierderile inregistrate la inceputul acestui an, in urma disputei cu Ucraina.
Este mai putin clar daca Gazprom va reusi sa convinga statele balcanice care vor fi tranzitate de viitoarea conducta South Stream ca Ucraina poarta vina pentru intreruperea livrarilor de gaze. South Stream va transporta gaze rusesti direct catre sud-estul Europei, pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.
Problemele din aceasta iarna ar putea face statele balcanice reticente fata de un proiect care le va spori dependenta energetica fata de Rusia.
UE ar putea, in schimb, sa atraga un sprijin mai mare pentru proiectul Nabucco, care are inca probleme de finantare si de obtinere a unor angajamente ferme din partea statelor producatoare de gaze, pentru asigurarea unor livrari suficiente. Sanse mai mari de concretizare are proiectul rusesc Nord Stream, care urmeaza sa livreze gaze Germaniei pe sub Marea Baltica.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO