Eveniment

Rusia se confruntă cu prima insurecţie armată în decenii. Ce ştim pâna acum despre atac

Rusia se confruntă cu prima insurecţie armată în...

Autor: Gabriel Negreanu

24.06.2023, 14:22 86

Este prima insurecţie armată din Rusia de la războaiele cecene de acum câteva decenii, luptători puternic înarmaţi din  Wagner deţin controlul străzile din Rostov pe Don, un oraş cu peste un milion de locuitori, aproape de graniţa cu Ucraina.

Prigojin, a cărui armată privată a purtat cele mai sângeroase bătălii din Ucraina, a declarat că a capturat sediul central al Districtului Militar Sudic al Rusiei.

În Rostov, care serveşte ca principal centru logistic pentru armata rusă ce este implicată în invazia din Ucraina, locuitorii au filmat luptătorii Wagner în vehicule blindate şi tancuri de luptă în momentul în care aceştia luau poziţii în centrul oraşului.

O sursă de securitate rusă a declarat pentru Reuters că luptătorii Wagner au ocupat, de asemenea, facilităţi militare în oraşul Voronej, mai la nord pe drumul spre Moscova, unde guvernatorul a declarat că sunt în curs de desfăşurare operaţiuni pentru a pune capăt revoltei.

La Moscova, a existat o prezenţă sporită a securităţii pe străzi. Piaţa Roşie a fost blocată cu bariere metalice.

"Ambiţiile excesive şi interesele personale au dus la trădare", a declarat Putin într-un discurs televizat.

"Este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru. Iar acţiunile noastre de apărare a Patriei împotriva unei astfel de ameninţări vor fi dure", a precizat preşedintele rus.

Prigojin, sfidător, a răspuns rapid spunând că oamenii săi nu au avut nicio intenţie de a se preda.

"Preşedintele face o greşeală profundă atunci când vorbeşte despre trădare. Noi suntem patrioţi ai patriei noastre, am luptat şi luptăm pentru ea", a declarat Prigojin într-un mesaj audio.

Mai multe avioane ce duc oficiali ruşi au părăsit Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO