Eveniment

Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, susţine că România a atras fonduri europene de 8,5 mld. euro până la finalul anului 2018

Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene: Avem 122 de kilometri de autostradă în termeni contractuali pentru anul acesta. Va fi o coordonare şi o conlucrare eficientă pentru că avem nevoie de această infrastructură cât se poate de repede

Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene: Avem 122 de kilometri de autostradă în termeni contractuali pentru anul acesta. Va fi o coordonare şi o conlucrare eficientă pentru că avem nevoie de această infrastructură cât se poate de repede

Autor: Alex Ciutacu

04.03.2019, 00:08 476

♦ Rata de absorbţie a României a ajuns anul trecut la 28%, cu un procent sub media europeană, dar la acelaşi nivel cu Marea Britanie, Polonia şi Belgia.

România a atras fonduri europene pe progra­mele structurale în va­loare totală de 8,55 mi­liarde de euro în cadrul actualei programări bugetare 2014-2020, iar guvernul ţinteşte o sumă totală de 12,5 miliarde de euro până la finalul anului 2019, a spus Rovana Plumb, ministrul fondurilor euro­pene, vineri, în cadrul unei întâlniri cu presa.

„Am atras 8,55 miliarde euro şi am ajuns cu rata de absorbţie aproape de media europeană. Sperăm ca până la finalul anului să depăşim media europeană. Aceasta este ţinta. Vrem să ajungem la 12,5 miliarde de euro din fonduri europene structurale şi de investiţii. Aceasta înseamnă investiţii de la capital uman la infrastructura mare, cercetare, inovare, investiţii în infra­structura educaţională, în să­nătate, înseamnă investiţii la nivelul fiecărei unităţi administrativ-terito­riale“, a spus Rovana Plumb.

Ministrul afirmă că Româna s-a situat la finele anului la pragul mediei europene din perspectiva ratei de absorbiţie, cu un nivel de 28%, în timp ce media europeană este de 29%. La nivelul României în ierarhie se mai situează Marea Britanie, Polonia şi Belgia.

Ţările care au ocupat primele po­ziţii sunt Finlanda - 52%, Irlanda - 50% şi Austria 49%, iar la coada clasamen­tului s-au situat Croaţia -21%, Malta - 22%, Italia cu 23% şi Spania cu 24%.

Rovana Plumb susţine că bugetul pentru decontările de anul acesta, prevăzut în proictul de buget, vine cu o creştere de 6,4 mld. lei, ajungând astfel la peste 10 miliarde de lei pe care statul le are la dispoziţie pentru a susţine plăţile către beneficiari. Cu toate acestea, ministrul recunoaşte că întârzierile suferite de bugetul pentru 2019 ar putea afecta o parte din beneficiari.

În baza fondurilor contractate până acum, ministrul a anunţat că un proiect privind reducerea eroziunii costiere a mărit suprafaţa ţării cu 60 de hectare de plaje noi, şi susţine că dacă va primi aprobarea Comisiei Europene pentru întreg proiectul de 800 de milioane de euro, va mai adăuga încă de 3 ori această suprafaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO