Eveniment

Rompetrol susţine că a pregătit 350 mil. dolari pentru investiţii

Rompetrol susţine că a pregătit 350 mil. dolari pentru...

Autor: Carol Dan

13.01.2014, 19:16 534

Rompetrol a luat „toate măsurile pregătitoare“ pentru a investi 350 milioane dolari în România, într-o centrală pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării, în baza acordului cu Guvernul prin care statul va primi 200 milioane dolari pentru un pachet de acţiuni la companie.
Investiţiile ar urma să fie derulate pe parcursul a trei ani. „Ne bucură faptul că, în sfârşit, Guvernul român este dispus să îşi asume paşii necesari pentru aplicarea memorandumului semnat cu grupul Rompetrol. Sperăm că acest anunţ va fi urmat la scurt timp şi de măsuri concrete pentru eliminarea stării de incertitudine apărută la sfârşitul anului 2013. Din punctul nostru de vedere, am luat toate măsurile pregătitoare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în memo­randum imediat ce Guvernul finalizează procesul de adoptare“, a declarat ieri vicepreşedintele grupului Rom­petrol, Azamat Zangulov.
Potrivit memorandu­mului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat Kaz-Munai­Gaz din Kazah­stan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafi­nare. De asemenea, Kaz­MunaiGaz, acţionarul ma­jo­ritar al Rompetrol, pro­mite să înfiinţeze un fond care va investi în proiecte din domeniul energetic.
„Am identificat şi rea­lizat paşii pregătitori pentru proiecte cu o valoare de aproximativ 350 de mi­lioane de dolari, repre­zentând o treime din valoarea fondului“, a spus Zangulov.
Din cele 350 milioane de dolari, Rompetrol va utiliza 150 milioane de dolari pentru costrucţia unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia. Celelalte 200 milioane de dolari vor fi alocate extinderii reţelei de benzinării în România, care cuprinde în prezent 450 de unităţi.
Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.
Zangulov afirma la sfârşitul lunii decembrie că memo­randumul de înţelegere dintre Guvern şi Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv în luna ianuarie.
În luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată neconstituţională. Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO