Eveniment

Rompetrol a preluat CET Midia pentru 2 milioane de euro

11.01.2005, 00:00 143

Consortiul format din firmele Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Rompetrol Group NV - Olanda a castigat, ieri, licitatia pentru achizitia a 56,57% din actiunile centralei pe cogenerare CET Midia, la un pret de 76,89 miliarde lei (1,98 milioane euro), potrivit reprezentantilor ministerului economiei si comertului.
Potrivit sursei citate, companiile din grupul petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, s-au angajat sa deruleze un program de investitii in valoare de 8,19 milioane euro pe o perioada de cinci ani.
Din aceasta suma, noul proprietar va trebui sa aloce 4,34 milioane euro ca investitii in 2005, fiind stipulata de asemenea obligatia de majorare a capitalului social cu sumele alocate pentru investitii.
In faza finala a licitatiei, Rompetrol a castigat in fata furnizorului de energie electrica Energy Holding, care si-a anuntat intentia de a intra pe piata producerii de energie.
Rompetrol SA, divizia de management a grupului Rompetrol, detine restul de 43,43% din actiunile uzinei termoelectrice de la Midia.
Printre obligatiile asumate de catre investitor la CET Midia este si aceea de a furniza apa calda pentru locuitorii din Navodari.
Grupul Rompetrol isi asigura necesarul de energie electrica pentru operatiunile derulate pe platforma Petromidia, unde functioneaza rafinaria si unitatile petrochimice, de pe piata libera a energiei, unde are ca furnizor chiar pe Energy Holding.
Modernizarea centralei pe cogenerare de la Midia ar putea face din CET Midia cea mai convenabila sursa de energie pentru alimentarea platformei Petromidia, sustin surse de pe piata energiei.
Initial, grupul Rompetrol luase in calcul inclusiv ideea construirii unei centrale electrice pe platforma Petromidia pentru a-si asigura in regie proprie consumul de energie, insa calcule estimative au indicat ca ar fi o solutie destul de costisitoare, fiind necesara o investitie de circa 60 - 70 milioane dolari (pana la 57 milioane euro). adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO