Eveniment

Romanul de la Google: Muncitorii straini aduc succesul

08.06.2007, 20:04 25

Succesul Google, care administreaza cel mai solicitat motor de cautare la nivel mondial, se datoreaza deschiderii catre imigranti, a declarat un membru al conducerii companiei, originar din Romania, care a cerut Congresului american sa permita accesul imigrantilor in SUA, potrivit New York Times.
Vicepresedintele Google pentru resurse umane, Laszlo Bock, care a emigrat din Romania in Statele Unite in anii 1970, a spus in fata Congresului ca este posibil ca Google sa nu fi existat, in situatia in care co-fondatorul companiei, Serghei Brin, si parintii sai nu ar fi avut posibilitatea sa plece din Rusia in Statele Unite. Mama sa, care a infiintat o firma de consultanta dupa mutarea familiei in Claremont, California, a stat alaturi de el la audiere. Este pentru prima oara cand un reprezentant al companiei Google se adreseaza Congresului in problema imigratiei.
"In cadrul Google, exista nenumarate exemple de imigranti si muncitori straini care au un rol vital", a declarat Bock la o audiere referitoare la perspectivele comunitatii de afaceri, in contextul modificarii legii imigratiei.
Audierea a avut loc in conditiile in care Senatul continua sa dezbata proiectul de lege a imigratiei, care ingrijoreaza companiile de IT din Silicon Valley.
Detinatorii de vize H-1B, care permit strainilor cu anumita pregatire profesionala sa munceasca pe piata americana pana la sase ani, formeaza circa 8% din forta de munca a Google din SUA, iar acestia provin din 80 de tari, a spus Bock. El a estimat ca 75% dintre acesti angajati au urmat cursuri ale unor universitati americane, iar unii au avut o contributie majora la crearea Google News si a site-ului Orkut.
"Nu este exagerat sa spunem ca, fara acesti angajati, nu am fi capabili sa cream produse revolutionare, cum este urmatoarea versiune a Gmail sau viitorul Google Earth", a spus Bock. El a adaugat ca influenta imigrantilor nu este limitata la Google, intrucat Intel, eBay, Yahoo si Sun Microsystems se numara printre companiile importante din Silicon Valley care au fost fondate de imigranti.
Ca urmare a numarului redus de vize H-1B acordate de SUA, Google a fost nevoita anul trecut sa respinga 70 de candidati straini calificati, a mai spus Bock.
El a cerut Congresului, urmand exemplul unor companii ca Microsoft, sa mareasca numarul de vize acordate de SUA anual, in prezent de 65.000, numar care poate creste cu cateva zeci de mii daca se tine seama de exceptii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO