Eveniment

Romanilor care cer viza pentru SUA li se vor lua amprentele

09.06.2004, 00:00 81

Consulatul american va incepe astazi procesul de scanare a amprentelor pentru toti solicitantii de viza, a anuntat consulul general al SUA la Bucuresti, Jay Smith, adaugand ca exista si exceptii de la regula, cum ar fi presedintele tarii, membrii Guvernului, diplomatii sau parlamentarii.
Smith a precizat ca sistemul, bazat pe tehnologie biometrica sau elemente de identificare personala, va fi utilizat pentru identificarea persoanelor care pot reprezenta un risc de securitate pentru Statele Unite.
Demonstratia privind modul in care functioneaza noul sistem a fost facuta chiar de ambasadorul SUA in Romania, Michael Guest, care a apasat pe butonul rosu de la ghiseul de eliberare a vizelor, prin intermediul caruia sunt scanate amprentele (degetul aratator de mana drepata si de la mana stanga).
Fotografia, datele de identificare si amprentele au fost inregistrate si au aparut, in cateva secunde, pe monitorul unui computer.
Procedura are loc in timpul interviului pe care solicitantul de viza il are cu ofiterii consulari.
Detaliile biometrice (fotografia digitala si scanarea electronica a amprentelor) sunt verificate, din nou, la intrarea pe teritoriul SUA, pentru a se stabili daca persoana care calatoreste este aceeasi cu cea careia i-a fost emisa viza.
In acest fel, se reduce semnificativ posibilitatea folosirii unor vize valide furate pentru scopuri criminale si este o metoda de a-i proteja pe detinatorii de viza impotriva furtului de identitate, a precizat consulul american.
El spune ca aceasta baza de date poate fi utilizata doar de catre agentiile SUA responsabile de aplicarea legii si securitatea nationala si nu sint facute publice,
Persoanele care au deja viza pentru SUA nu trebuie sa se prezinte la Ambasada pentru a le fi reinnoita viza, ci pot sa o foloseasca pana cand ii expira valabilitatea.
Noul sistem de amprentare a solicitantilor de viza va fi aplicat inambasadele Statelor Unite din intreaga lume, potrivit noii legislatii privind protectia granitelor "Enhanced Border Security and Visa Entry Reform Act" din 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO