Eveniment

Românii au venit ieri cu entuziasm la votul european: cea mai bună prezenţă din ultimul deceniu

Biroul Electoral Central a anunţat că până la ora 20.00 votaseră 46% dintre alegători pentru alegerile europarlamentare şi 40% pentru referendumul pe justiţie.

Biroul Electoral Central a anunţat că până la ora 20.00 votaseră 46% dintre alegători pentru alegerile europarlamentare şi 40% pentru referendumul pe justiţie.

Autor: Cristina Bellu

27.05.2019, 00:08 584

Românii au umplut ieri secţiile de votare pentru alegerile euro­parla­mentare şi referendumul anti-corupţie, fiind cozi nu numai la secţiile de votare din străi­nă­tate, ci şi peste tot în ţară, mai ales în Bucureşti.

Datele neoficiale de la institutele de sondare publicate înainte de închiderea ediţiei dădeau un scor de circa 25-27%  pentru fiecare din partidele PSD, PNL şi USR Plus, pro­filându-se astfel una dintre cele mai mari surprize din ultimii ani. Plusul la vot şi contra PSD a fost dat de electoratul din mediul urban, care s-a mobilizat într-o măsură mult mai mare decât la alte alegeri. Potrivit estimărilor, au ieşit la vot circa 10 milioane de persoane, din care 5,5-6 milioane din mediul urban şi 4-4,5 mili­oane din mediul rural.

Biroul Electoral Central a anunţat că până la ora 20.00 votaseră 46% dintre alegători pen­tru alegerile europarla­mentare şi 40% pentru referendumul pe justiţie iniţiat de Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus ieri la secţia de votare de la Liceul Jean Monnet că în­deamnă românii să meargă să îşi exercite dreptul. „Veniţi la vot. Nu lăsaţi pe alţii să de­cidă în locul vostru“, a fost îndemnul şefului statului adresat românilor. „Veniţi la vot, dragi români, veniţi la vot că astăzi puterea politică e la voi. Astăzi decidem împreună cum arată Ro­mânia de mâine. Merită, chiar merită să votaţi. Astăzi, dragi români, decideţi pentru urmă­toa­rele luni, ani. Suntem la primele alegeri dintr-un ciclu mai lung. E începutul unei serii de alegeri şi azi puteţi să începeţi să schimbaţi România“, a declarat Klaus Iohannis după ce a votat.

Premierul Viorica Dăncilă a votat duminică la alegerile europarlamentare pentru „o echipă care să reprezinte România în adevăratul sens al cuvântului, să nu se poziţioneze împotriva României“. Ea a votat pentru alegerile euro­parla­­­mentare, nu şi pentru referendumul pe justiţie. „Am votat pentru o echipă care să re­prezinte România în adevăratul sens al cu­vântului, să nu se poziţioneze împotriva Ro­mâ­niei, în legislaţia europeană, în amen­damentele pe care le depun să se regăsească şi priorităţile României“, a declarat Viorica Dăn­cilă după ce a votat la alegerile europarla­mentare.

 

Copreşedintele USR-PLUS Dan Barna a votat la Sibiu „pentru competenţă şi onestitate în Europa“. „Haideţi la vot. Avem mare încredere în România“, a spus Barna la ieşirea de la urne.

Copreşedintele USR-PLUS Dan Barna a votat într-o secţie de votare din Sibiu, declarând la ieşire că a votat „pentru competenţă şi onestitate în Europa“.

„E un moment în care românii îşi pot exprima opinia, oricare ar fi aceasta. De aceea mesajul este unul clar şi explicit: veniţi la vot. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât România de astăzi, aşa cum este ea, îşi va exprima vocea şi va fi recunoscută. Haideţi la vot. Avem mare încredere în România“, a spus Barna.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tă­riceanu a declarat că a votat „cu convingerea“ că viitorii europarlamentari ALDE vor reprezenta România şi vor acţiona ca ţara noastră să facă parte din grupul statelor care iau decizii, nu ca până acum. El nu a votat şi la referendum.

„Văd că este o participare numeroasă şi acest lucru mă bucură, pentru că este interes pentru aceste alegeri, care au un rol important şi vor avea un rol şi mai important pe măsură ce fiecare va înţelege că deciziile care se iau în forurile europene ne afectează. Am votat cu convingerea că cei care ne vor reprezenta din partea partidului pe care îl conduc vor merge acolo cu gândul clar de a reprezenta interesul României, de a face ca România să fie o voce respectată, tratată de la egal la egal, ca România să facă parte din grupul celor care iau decizii, să nu fie ca până acum - una din ţările care numai au urmat deciziile luate de alţii. Cred că este în interesul nostru să avem oameni capabili să ne reprezinte, cu experienţă politică îndelungată, pentru că acolo este un loc în care conflictele şi luptele dintre grupurile parlamentare se tranşează în favoarea celor mai buni, celor care ştiu să lupte“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a votat duminică dimineaţa, alături de soţia sa Maria, la secţia de votare de la Liceul Jean Monnet, spunând că aşteptarea de câteva minute până să poată vota este un semn bun.

„Un scrutin extrem de important atât prin situaţia în care se află UE, trebuie să creăm un nou început pentru UE, iar în România avem referendumul convocat de preşedinte în care românii sunt chemaţi să spună dacă vor stat de drept sau nu. Acesta e mesajul de fond“, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a votat duminica dimineaţa, el afirmând că a votat pentru a fi sigur că România va rămâne un stat european şi că va fi bine reprezentată în Parlamentul European. „Sunt convins că va fi o victorie a românilor“, a mai spus el.

„Am votat astăzi pentru a fi sigur că România va rămâne un stat european, că va fi bine reprezentată în Parlamentul European de oameni apreciaţi, de oameni de calitate, de oameni care să poată influenţa decizii la nivel european, de oameni care să câştige aprecierea şi respectul partenerilor europeni, de oameni care să aşeze România la masa negocierilor şi deciziilor ca partener egal şi de oameni care pot să fructifice la maximum apartenenţa României la UE pentru a aduce cât mai multe beneficii pentru români“, a declarat Ludovic Orban după ce a votat.

 

La mai multe secţii de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin şi Offenbach, s-au format cozi uriaşe. Mii de români au aşteptat să-şi exercite dreptul la vot şi au protestat pentru că nu au reuşit să voteze

 

♦ Sute de oameni au aşteaptat, duminică, la coadă la secţia de votare deschisă la Harrow Council din Londra, imaginile fiind postate pe reţelele de socializare.

♦ Cozi s-au format şi în faţa secţiilor de votare din Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra sau Antwerp, românii declarându-se nemulţumiţi, pe reţelele de socializare, că aşteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităţilor române.

♦ La secţia de votare nr. 2 din Dublin peste 1.000 de persoane stau la coadă pentru a vota, timpul de aşteptare fiind de 3 ore. „Primii oameni s-au pus la coadă la secţia de votare nr. 2 din Dublin la 6 dimineaţă, iar la ora 7 erau deja peste 100. În jurul orei 14 sunt peste 1.000 la coadă, iar timpul de aşteptare este de 3 ore. Oamenii se organizează să meargă în alte secţii din alte oraşe pentru a nu sta aşa mult la coadă, să nu păţească ca la prezindenţiale, să nu apuce să voteze”, a spus acesta.

♦ O coadă uriaşă s-a format la singura secţie de votare amenajată în Valencia (Spania), românii aşteptând în medie 4 ore. Mai mulţi spanioli s-au oprit din drum şi i-au întrebat pe români ce au păţit de s-au adunat în număr atât de mare.

 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840, iar 700.843 de români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.

Datele furnizate de AEP:

♦ numărul total de alegători înscrişi în Registrul Electoral este de 18.987.675 (din care 18.835 au drepturile de vot radiate la data de 26.05.2019)

♦ din totalul de alegători înscrişi în Registrul Electoral, exceptându-i pe cei cu drepturile de vot radiate, 700.843 de cetăţeni români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

♦ numărul total de alegători români înscrişi în listele electorale permanente, persoane care au domiciliul sau reşedinţa în România, este 18.267.997.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO