Eveniment

România va trebui să-şi limiteze creşterea de cheltuieli pentru 2020 la doar plus 4%

România va trebui să-şi limiteze creşterea de...

Autor: Răzvan Botea

06.12.2019, 00:04 436

Guvernul va trebui să plafoneze creşterea cheltuielilor bugetului general consolidat în 2020 la doar +4,4% faţă de 2019, conform angajamentului privind atingerea unei consolidări fiscale pe termen mediu (MTO - Medium-Term Budgetary Objectives), în condiţiile în care creşterile cheltuielilor bugetului consolidat în 2019 şi 2020 au fost în fiecare dintre ani de peste 15%.

„Comisia Europeană a constatat, în cadrul misiunii de la sfârşitul lunii septembrie, că nu au fost realizate progrese în vederea atingerii MTO şi că autorităţile de la acea dată nu intenţionau să efectueze o ajustare pe termen mediu. În acest context, Comisia a recomandat o ajustare structurală de 1% din PIB în anul 2020, ceea ce corespunde plafonării cheltuielilor guverna­mentale primare nete la o rată de creştere nominală de 4,4%“, se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe dat ieri seară pu­blicităţii. Cheltuielile guvernamentale pri­mare nete sunt cheltuielile bugetului general consolidat fără cheltuieli cu datoria publică.

Cheltuielile bugetului general consolidat pentru 2019 sunt estimate la 371 mld. lei, conform ultimei rectificări bugetare, iar veniturile sunt la 327 mld. lei.

În noile condiţii înseamnă că nivelul cheltuielilor pentru 2020 va fi de 388 miliarde de lei.

În cadrul procedurii de deviere semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, au fost puse în discuţie evoluţiile României şi Ungariei.

Consiliul UE a adoptat o decizie legată de faptul că nu au fost luate măsuri eficiente drept răspuns la recomandarea Consiliului din 14 iunie 2019 şi a emis o recomandare pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, în cazul ambelor state membre.

Cîţu a mai precizat că i-a asigurat pe miniştrii de finanţe în cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin), reunit la Bruxelles pe 5 decembrie, că a identificat pachetul de măsuri necesare şi potrivite realizării unei consolidări fiscale durabile în România.

„În contextul discuţiilor pe marginea Pactului de Stabilitate şi Creştere, am prezentat Consiliului cele mai recente date economice referitoare la rectificarea bugetară. I-am asigurat pe partenerii europeni că acest guvern va lua măsuri eficiente pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu“, a declarat Florin Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO