Eveniment

România trimite spre aprobare la Bruxelles megaprogramul de 9 miliarde de euro Infrastructura Mare

Marius Nica, ministrul fondurilor europene: Începând cu luna iulie, România va avea la dispoziţie 9,4 miliarde de euro pentru infrastructura de transport, mediu şi energie.

Marius Nica, ministrul fondurilor europene: Începând cu luna iulie, România va avea la dispoziţie 9,4 miliarde de euro pentru infrastructura de transport, mediu şi energie.

Autor: Ioan Dornescu

16.06.2015, 00:04 1653
Discuţiile pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (care acoperă sectoarele de transporturi şi mediu) din exerciţiul financiar 2014 – 2020 au ajuns la final, autorităţile anunţând că tot ce mai lipseşte pentru lansarea programului-vedetă a fondurilor de peste 9 mld. euro este primirea OK-ului din partea oficialilor europeni.

În exerciţiul financiat 2007 – 2013, care se încheie la finele anului curent, România a absorbit, deocamdată, doar jumătate din suma totală alocată celor două domenii, transporturi şi mediu, care împreună au avut o alocare de aproape 9 miliarde de euro.

„Am finalizat negocierile şi astăzi trimitem oficial spre aprobare, la Comisia Europeană, Programul Ope­raţional Infrastructură Mare. Asta înseamnă că, începând cu luna iulie, România va avea la dispoziţie 9,4 miliarde de euro pentru infrastructura de transport, mediu şi energie“, a anunţat ieri ministrul de resort Marius Nica.

România are la dispoziţie în actualul exerciţiu financiar 2014 – 2020 suma de aproximativ 40 miliarde de euro, din care mai bine de jumătate reprezintă fonduri structurale.

În cadrul programelor structurale, cea mai mare finanţare ar urma să fie atrasă prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), adică 9,4 miliarde de euro, care va cuprinde, pe lângă Transporuri, şi POS Mediu din exerciţiul financiar care se încheie.

În exerciţiul financiar 2007 – 2013, România a beneficiat cumulat pe sectoarele transport şi mediu de 8,7 mld. euro, din care nu a reuşit însă să acceseze decât puţin peste jumătate, adică 4,4 mld euro, conform datelor centralizate la finele lunii mai.

Astfel, la POS Transport, din fondurile disponibile de 4,28 miliarde de euro, absorbţia la finele lunii trecute era de 2,5 miliarde de euro, echivalentul a aproape 60% din suma totală.

Acest program, care în urmă cu doi ani era ultimul la absorbţia de fonduri, a ajuns fruntaş între programele operaţionale.

În cazul POS Mediu, din cei 4,4 mld euro alocaţi, România nu a reuşit să atragă decât 1,9 miliarde deeuro, adică 43% din totalul sumei alocate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO