Eveniment

Romania spera sa atraga in acest an fonduri europene de 2,6 miliarde euro

01.07.2008, 19:34 30

Fondurile de preaderare si postaderare de la Uniunea Europeana (UE) se vor ridica la 1,68 miliarde de euro, din care aproape un miliard de euro reprezinta fonduri de preaderare.
Autoritatile de management au primit, pana la 15 iunie, pentru cele sapte programe operationale, 1.287 de proiecte, din care au fost aprobate 281 de proiecte cu o valoare totala de 2,5 miliarde euro, din care 1,88 miliarde de euro reprezinta fonduri nerambursabile postaderare.
Valoarea proiectelor depuse pe cele sapte programe operationale se ridica la 15 miliarde lei, echivalentul a 4,17 miliarde euro, a anuntat ieri, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Eugen Teodorovici.
Un numar de 23 de contracte de finantare au fost deja incheiate cu beneficiarii, valoarea acestora fiind de aproximativ 204 milioane euro, din care 180 milioane euro din fonduri UE.
MEF a publicat lista cu stadiul proiectelor din programul ISPA si va extinde aceasta procedura de transparenta pentru toate proiectele din fonduri postaderare.
Potrivit datelor publicate, pana in prezent au fost reziliate 13 contracte din fonduri ISPA, iar pentru o parte din acestea a fost reluata licitatia.
Teodorovici a explicat ca s-a ales publicarea proiectelor din fonduri ISPA, intrucat este vorba de valori mari, comparativ cu celelalte doua programe preaderare, unde exista proiecte si cu sume foarte mici.
Reprezentantul MEF a mai anuntat ca autoritatile publice si beneficiarii de fonduri europene vor trebui sa respecte incepand de astazi un set unic de conditii pentru toate contractele care implica bani publici, acestia fiind obligati sa aplice conditii contractuale internationale - FIDIC.
Astfel, toate contractele de achizitii, constructii sau proiectare din bani publici vor fi realizate conform conditiilor FIDIC, aplicate in prezent contractelor realizate in cazul fondurilor europene.
"Am lucrat la armonizarea legislatiei nationale pentru aplicarea conditiilor contractuale FIDIC, iar incepand de maine (n.r. - 1 iulie) vor fi obligatorii pentru toate autoritatile contractuale, precum si in toate proiectele din fonduri europene", a declarat Teodorovici.
Astfel, va exista un model de contract care va asigura autoritatile ca nu apar in proiecte anumite clauze "surpriza". Optiunea de a transpune in legislatia nationala conditiile de contract FIDIC a fost justificata prin faptul ca acestea sunt recunoscute la nivel international, ca reprezentand o buna practica in domeniu.
Noile conditiile contractuale impun o garantie de buna executie si o serie de clauze suplimentare, printre care termene intermediare de executie si anumite penalitati de intarziere.
Totodata, extinderea sau subcontractarea pot fi realizate doar cu acordul expres al beneficiarului final.
Noile conditii contractuale au fost introduse printr-un ordin comun al Ministerului Economiei si Finantelor, al Ministerului Transporturilor si al Ministerului Dezvoltarii.
Teodorovici a mai anuntat ca Ministerul Economiei si Finantelor va elabora pana la finele anului o baza de date cu preturi medii pe categorii de lucrari, care sa reprezinte o referinta pentru toate autoritatile contractuale, precum si beneficiarii de fonduri europene.
"Am luat aceasta decizie pentru a evita discrepantele mari dintre preturile medii practicate in piata si cele cu care vin la unele licitatii contradictorii", a explicat reprezentantul Finantelor.
El a reamintit ca se afla in discutii avansate cu Ministerul Justitiei pentru infiintarea instantelor specializate in solutionarea litigiilor dintre beneficiarii de fonduri publice europene si executanti, pentru evitarea intarzierilor pronuntarii sentintelor definitive.
Teodorovici spera ca acestea sa fie infiintate pana la sfarsitul anului.
Potrivit unor declaratii anterioare, vor fi infiintate opt instante specializate, cate una pentru fiecare regiune de dezvoltare, pentru a acoperi in termene rezonabile eventualele litigii dintre beneficiarii si executantii proiectelor cu finantare din fonduri europene.
Tot pana la sfrsitul acestui an se intentioneaza infiintarea unui adjudecator care sa opereze la nivel national si sa emita opinii privind derularea anumitor licitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO