Eveniment

România, singura ţară din UE în care angajaţii din administraţia publică câştigă cu mai mult de 50% peste media pe economie

România, singura ţară din UE în care angajaţii din...

Autor: Ramona Cornea

24.01.2021, 17:00 7416

Salariile angajaţilor din admi­nistraţia publică din România au fost de 1.043 de euro în 2019, cu aproape 66% mai mare decât salariul mediu net pe economie, conform datelor oferite de Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

Astfel, România este singura ţară membră a Uniunii Europene unde salariile din administraţia publică depăşesc cu o valoare atât de mare me­dia pe economie. Următoarea în topul ţărilor cu cea mai mare diferenţă între salariile din administraţia locală şi salariul mediu pe economie este Cipru, cu circa 32% în 2019, urmată de Slovenia, cu salarii în administraţia locală cu 27% mai mari decât media pe economie, şi de Estonia, cu 26% peste salariul mediu net pe economie din 2019, conform datelor centralizate de Ionuţ Dumitru.

Toate celelalte state au un nivel al salariilor, în sectorul admi­nistraţiei publice, mult mai apropiat de media pe economie, a spus anterior Ionuţ Dumitru în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În 2019, ultimul an pentru care există statistică anuală la Institutul Naţional de Statistică, în admi­nistraţia publică locală lucrau 211.450 de angajaţi, cu peste 13.000 mai mulţi decât în urmă cu cinci ani, respectiv în anul 2015.

Cu creşterile salariale din ultimii ani, mai ales din sănătate şi învăţământ, salariul mediu din sectorul public din România a ajuns să fie mai mare decât în Polonia, explica anterior Ionuţ Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO