Eveniment

Romania si Bulgaria, cele mai mici productii de cereale

08.04.2008, 20:14 30

Romania si Bulgaria, luate impreuna, sunt statele UE cu cea mai scazuta productivitate in cazul culturilor de cereale, iar diferenta se va adanci in urmatorii ani, astfel ca recolta la hectar va fi in 2014 cu mult sub cantitatea obtinuta, in medie, de celelalte tari din blocul comunitar.
"Randamentul la hectarul de cereale din UE-25 (UE fara Bulgaria si Romania) ar putea creste de la 4,7 tone in 2006 la 5,1 tone in 2014. In 2014 productia medie la hectar ar putea atinge 6,1 tone in UE-15 (statele care au aderat inainte de 2004), in timp ce in UE-10 (statele care au aderat in valul din 2004) va ajunge la 3,7 tone. In Romania si Bulgaria productia este in prezent de circa trei tone la hectar si ar putea creste usor, la 3,1 tone la hectar, pana in 2014", se arata intr-un raport publicat de Directia pentru Agricultura a Comisiei Europene.
In ciuda restructurarii care este in plin proces, mai ales in Romania, productia ar putea ramane sub potential, se mai spune in raport.
La nivel european, productia de cereale va inregistra o crestere mai moderata decat era estimat anterior, cu un ritm mediu anual de 0,8% in perioada 2008-2014.
Aderarea celor doua state a adus in UE un plus de terenuri cultivate (de exemplu, 7,5 milioane de hectare de cereale), care maresc potentialul agricol al Uniunii si care, odata cu redresarea productiei, vor insemna o contributie importanta a celor doua tari la agricultra UE. Romania si Bulgaria vor fi obligate sa lase nelucrate o parte din terenurile agricole, din 2014 (sistemul aplicat la nivelul UE "set-aside rate", la care s-a renuntat in anul agricol 2008-2009, pentru a echilibra piata, dupa recoltele reduse din anul precedent), ceea ce va determina o reducere a productiei de cereale cu circa 1,5 milioane de tone. In ceea ce priveste preturile produselor agricole, acestea se vor tempera in acest an agricol, ca urmare a eliminarii obligativitatii de a nu lucra un anumit procent din terenuri, dar vor ramane ridicate pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO