Eveniment

România scapă de ameninţarea retrogradării: Agenţia de rating S&P vede deciziile guvernului Cîţu cu ochi buni

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Răzvan Botea

19.04.2021, 00:07 250

Agenţia americană de rating Standard and Poor’s a îmbunătăţit perspectiva de rating a României de la nega­tiv la stabil, ceea ce reprezintă un pas înainte pentru gu­ver­nul Cîţu, în încercarea de a stabiliza finanţele publice ale ţării, care s-au înrăutăţit semnificativ după criza COVID-19, cu un deficit bugetar de 100 de miliarde de lei în 2020 şi 82 de miliarde de lei in 2021 .

S&P spune că stoparea creşterii pensiilor (decizie cri­ti­ca­tă vehement în ţară), reducerea deficitului bugetar de la 9% la 7% din PIB prin îngheţarea creşterii salariilor buge­ta­rilor (decizie extrem de criticată) şi perspectiva unei sta­bi­lizări a datoriei publice la 50% din PIB, nivel de alar­mă, până în 2023 (înainte de criză datoria era de 37% din PIB) sunt principalele motive pentru care a îmbună­tă­ţit perspec­tiva de rating.

La acestea se adaugă stabilitatea sistemului bancar şi capacitatea rapidă de intervenţie a BNR de a gestiona momentele de criză şi de a reduce dobânzile, cum a fost la începutul crizei în urmă cu un an şi acum în martie, când piaţa s-a confruntat cu un deficit de lichiditate.

De precizat că S&P nu a îmbunătăţit ratingul Româ­niei, ci perspectiva (Outlook – n. red.).

„În opinia noastră, decizia guvernului de a retrage legislaţia anterioară costisitoare privind pensiile va fi che­ia pentru atingerea stabilităţii bugetare şi evaluăm agen­da sa de consolidare pe termen mediu ca fiind credibilă“, spun analiştii de la Standard and Poor’s.

De asemenea, agenţia de rating vede o creştere eco­no­mică de 5% pentru România în acest an şi o revenire a economiei la nivelul din 2019 în 2021.

„După contracţia modestă de 3,9% în 2020, ne aştep­tăm ca economia României să revină cu o creştere solidă de 5% în acest an, pe baza investiţiilor finanţate de UE şi a revenirii cererii interne.“

România rămâne pe ultima treaptă de rating reco­man­dată investiţiilor. Perspectiva însă s-a schimbat după doi ani, de la negativ la stabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO