Eveniment

România, printre statele din Uniunea Europeană cu cele mai mici cheltuieli guvernamentale pentru sport şi recreere. Guvernul român a alocat 30 de euro pe cap de locuitor pentru activităţi sportive şi de recreere. Media europeană a fost de 113 euro pe cap de locuitor

În funcţie de ponderea cheltuielilor guvernamentale pentru recreaţie şi sport în cheltuielile totale, România este la media Uniunii Europene (0,8%)

În funcţie de ponderea cheltuielilor guvernamentale pentru recreaţie şi sport în cheltuielile totale, România este la media Uniunii Europene (0,8%)

Autor: Ramona Cornea

27.09.2020, 12:12 330

România a fost printre statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai mici cheltuieli guvernamentale pentru activităţile sportive şi de recreere în 2018, conform statisticilor Eurostat.

 Astfel, România a alocat 30 de euro pe cap de locuitor pentru activităţi sportive şi de recreere în 2018, adică 584,2 milioane de euro la o populaţie de 19.472.000 de persoane, a doua cea mai mică valoare dintre statele UE. Pe ultimul loc în acest clasament a fost Bulgaria, cu 11 euro pe cap de locuitor.

La nivelul Uniunii Europene, media este de 113 euro pe cap de locuitor. Per total, cele 27 de state membre ale UE au cheltuit50,7 miliarde de euro din cheltuieli guvernamentale pentru activităţi de recreere şi sport.

Luxemburg a cheltuit cel mai mult pe cap de locuitor pentru recreere şi sport, iar Bulgaria, Ro­mânia şi Slovacia au cheltuit cel mai puţin. Sumele chel­tuite de guver­nele statelor UE pot fi puse în perspectivă în funcţie de mări­mea popu­laţiei din fiecare stat mem­bru.

Cheltuielile guvernamentale de recreere şi sport pe locuitor au fost de peste 200 de euro în şase state membre ale UE: Luxemburg (500 euro pe locuitor), Suedia (254 euro), Finlanda (226 euro), Franţa (204 euro), Olanda (202 euro) şi Danemarca (201 euro).

La polul opus, cele mai mici cheltuieli pentru recreere şi sport pe locuitor s-au înregistrat în Bulgaria (11 euro), România (30 euro) şi Slovacia (31 euro), urmată de Lituania (35 euro) şi Croaţia (39 euro).

Per total, în Uniunea Europeană, cheltuielile administraţiei publice pentru recreere şi sport au rămas relativ stabile ca procent din cheltuielile totale din 2001 şi până acum. Cu toate acestea, în ultimii ani au fost vizibile uşoare creşteri ale ponderii cheltuielilor totale. Cea mai mare pondere a cheltuielilor guvernamentale pentru recreaţie şi sport în cheltuielile totale a fost în Ungaria, iar cea mai mică a fost în Bulgaria, Irlanda şi Malta.

Astfel, în 2018, raportul dintre cheltuielile guvernamentale pentru activităţi recreere şi sport şi cheltuielile totale a variat între statele membre ale UE, de la 0,4% din cheltuielile totale din Bulgaria, Irlanda şi Malta, la 2,1% în Ungaria.

În funcţie de ponderea cheltuielilor guvernamentale pentru recreaţie şi sport în cheltuielile totale, România este la media Uniunii Europene (0,8%), valoare mai mare decât cea cea înregistrată în ţări precum Germania, Austria, Belgia, Portugalia, Croaţia şi Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO