Eveniment

Romania primeste ultima transa din programul PSAL II

15.06.2004, 00:00 63

Conducerea Bancii Mondiale a aprobat eliberarea celei de-a doua transe din programul PSAL II, in valoare de 207 milioane de dolari, decizie care marcheaza finalizarea programului convenit de Romania cu institutia financiara.
"Finalizarea programului PSAL II este un moment hotarator si semnificativ pentru programul de reforme al Romaniei, constituind un semnal referitor la angajamentele asumate pentru finalizarea reformelor structurale ramase", a declarat Owaise Saadat, seful Biroului Bancii Mondiale in Romania.
Programul PSAL II (Public Sector Adjustment Loan - Imprumut pentru Ajustarea Sectorului Privat) a fost convenit in luna septembrie a anului 2002, valoarea finantarii fiind stabilita la 339,8 mil. euro, impreuna cu programul de asistenta tehnica PPIBL II (Consolidarea Capacitatii Institutionale in Sectoarele Public si Privat). Prima transa, in valoare de circa 170 mil. euro, a fost eliberata in octombrie 2002.
Autoritatile romane si-au asumat o serie de angajamente care includ scoaterea la privatizare a Bancii Comerciale Romane, restructurarea Casei de Economii si Consemnatiuni si a sectorului energetic. Reforma sectorului energetic implica scoaterea la vanzare, printr-o licitatie internationala competitiva deschisa investitorilor strategici, a societatilor de distributie a gazelor naturale Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.
Conditiile au mai inclus publicarea anuntului de privatizare a SNP Petrom si a doua intreprinderi de distributie a energiei electrice. O alta conditie a fost imbunatatirea incasarilor la societatile din sectorul energetic.
"Bazandu-se pe finalizarea satisfacatoare a agendei de reforme din cadrul proiectului PSAL II, Guvernul Romaniei si Banca Mondiala au pregatit un acord multi-anual referitor la Imprumuturile de Ajustare Structurala (PAL) axate in principal pe implementarea reformelor in administratia publica, justitie si guvernare. In vederea inregistrarii unui progres substantial in indeplinirea prevederilor programului PAL I, negocierile sunt planificate sa aiba loc in prima parte a lunii iulie, urmand ca programul sa fie prezentat Consiliului Bancii in septembrie 2004", au anuntat oficialii Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO