Eveniment

România, pe locul 72 în topul Băncii Mondiale privind calitatea mediului de business

Foto Shutterstock

Autor: Marius Oncu, Corina Mirea

24.10.2012, 00:07 343

România a ocupat anul acesta locul 72 în topul Doing Business 2013, un clasament realizat anual de Banca Mondială (BM) în urma evaluării mediului de afaceri din 185 de ţări.

Dacă în ediţia precedentă a clasamentului a coborât şapte poziţii, anul acesta România a reuşit să îşi păstreze locul obţinut anterior în spe­cial prin facilitarea accesului la credite, prin simplificarea procedurii de înfiin­ţare a unei afaceri, prin pro­te­jarea in­ves­titorilor sau a comer­ţului in­ter­naţio­nal, sectoare în care s-au înre­gistrat mici îmbunătăţiri, se arată în raport.

Accesul la credite este sectorul care a adus cel mai mare câştig Româ­niei în ceea ce priveşte poziţia în topul Doing Business 2013. La ediţia de anul acesta, economia locală se situează pe locul 12, ca urmare a extinderii gamei de active mobiliare care pot fi folosite ca garanţii de către oamenii din business.

De asemenea, un alt capitol care a înre­gistrat schimbări pentru îmbu­năţirea mediului de afaceri din Româ­nia este procesul prin care o firmă poate fi înfiinţată. Dacă în urmă cu un an acesta dura 14 zile, în prezent antre­prenorii au nevoie de doar zece zile pentru a îşi pune afacerea pe "picioa­re", dar ca număr de proceduri birocra­tice, acesta a rămas tot şase.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte accesul la electricitate România se află la coada clasamentului - pe locul 168, cu trei poziţii în coborâre faţă de ediţia precedentă.

Cauza rezultatelor slabe înregistra­te la acest capitol este costul elec­trici­tă­ţii din venitul anual pe cap de locuitor, care a crescut de la 556,9% la 584,2% în prezent. Din punctul de vedere al numărului pro­cedurilor necesare unei afaceri pen­tru a obţine acces la curent electric şi al zilelor necesare pentru acest proces, el a stagnat la şapte proce­duri, respectiv 223 de zile.

În raport cu ţările din Europa Centrală şi de Est România se află din nou spre coada clasamentului, devan­sând însă ţări vecine precum Moldova (situată pe locul 83) sau Ucraina (pe locul 137). Pe de altă parte, România este sub nivelul unor ţări precum Bul­garia (aflată pe locul 66), Ungaria (locul 54), Letonia (locul 25), Mace­donia (locul 23) sau Estonia (locul 21).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO