Vezi galeria foto
(2 poze)
Eveniment

România are de patru ori mai puţini absolvenţi de facultate decât Polonia, deşi populaţia este la jumătate: „Explicaţia este istorică. În anii de comunism, la noi a fost o politică mai pronunţată de «stat al muncitorilor şi ţăranilor», iar intelectualii erau şi trebuia să fie puţini“

„Explicaţia este istorică. În anii de comunism, la noi a fost o politică mai pronunţată de «stat al muncitorilor şi ţăranilor», iar intelectualii erau şi trebuia să fie puţini.“

România are mai puţin de 122.000 de absolvenţi de învăţământ superior pe an, în timp ce Polonia – stat care are o populaţie dublă faţă de România – are aproape 488.000 de licenţiaţi anual, adică de patru ori mai mult. Cum se explică aceste decalaje?

„Problema are o explicaţie istorică. Noi avem de recuperat din urmă pentru că în perioada comunistă, mai ales în anii '80, numărul de locuri în facultăţi era foarte mic, şi atunci populaţia cu studii superioare în totalul populaţiei active e redusă. După '90, a crescut masiv numărul de locuri în universităţi, astfel că s-au înfiinţat universităţi şi la Reşiţa şi la Târgu-Jiu, de exemplu. Spre deosebire de situaţia din Polonia, la noi a fost o politică mai pronunţată de «stat al muncitorilor şi ţăranilor», cum se zicea în doctrina comunistă. Intelectualii erau o pătură socială şi trebuia să rămână pătură socială. Şi atunci, nefiind clasă socială, nu era necesar să fie mulţi“, a explicat prof. univ. dr. Dumitru Miron din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.